Haarlem zoekt een nieuwe stadsdichter

0

Oproep aan Haarlemse literaire talenten

Elke vier jaar benoemt Haarlem een nieuwe stadsdichter. Het stadsdichterschap van Nuel Gieles eindigt op 31 december 2016. De gemeente zoekt Haarlemse literaire talenten die deze functie ambiëren.

Er zijn een aantal criteria waaraan de toekomstige stadsdichter en het ingezonden gedicht moeten voldoen. Het gedicht gaat over Haarlem of heeft een relatie met Haarlem en is niet langer dan 200 woorden. Zij of hij heeft aantoonbaar als schrijver of dichter gepubliceerd en woont in Haarlem. De stadsdichter moet bereid zijn om 6 gedichten per jaar te schrijven in opdracht van de gemeente en de benoeming is voor vier jaar. Haarlemse literaire talenten, die in aanmerking willen komen voor het stadsdichterschap 2017-2020 kunnen tot 28 november hun gedicht sturen naar stadsdichter2017@haarlem.nl.

Een stadsdichter is van alle Haarlemmers. Daarom wil de gemeente dat Haarlemmers ook een rol hebben in de keuze van de nieuwe stadsdichter. Een vakjury maakt een eerste selectie uit de inzendingen. Daarna worden de geselecteerde gedichten gepubliceerd, waarna het Haarlems publiek zijn stem uit kan brengen. De nieuwe stadsdichter wordt diegene van wie het gedicht de meeste stemmen krijgt van het publiek.

Sinds 2004 heeft Haarlem een stadsdichter. George Moormann, Sylvia Hubers en Nuel Gieles hebben achtereenvolgend deze eervolle functie vervuld. De stadsdichter wordt door het stadsbestuur aangesteld met de opdracht om jaarlijks minimaal 6 gedichten te schrijven. Daarnaast vervult de stadsdichter ook een functie als een ambassadeur voor de literatuur in de stad.