Moeten burgemeesters de wereld regeren?

0

Debat met de burgemeesters van Haarlem, Bloemendaal en Hillegom

Hoe denken onze burgemeesters over democratie, hoe dromen ze over hun stad of dorp en hoe lossen ze praktische problemen op? Op dinsdag 22 november, van 19:30 – 21:30 uur, gaan de burgemeesters van Haarlem, Bloemendaal en Hillegom onder leiding van Jan van Eeden met elkaar en de zaal in debat over de kracht van de lokale democratie.

Wat is hun rol daarin, in het algemeen en op concrete beleidsterreinen als opvang immigranten of bijvoorbeeld softdrugs. Moeten zij afwachten totdat Den Haag of Brussel iets regelen of zetten zij de toon? Heeft hun eigenzinnigheid nut? Het debat is gratis bij te wonen en vindt plaats in de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstaat 32). Wil je bij dit bijzondere debat aanwezig zijn? Reserveer je kaartje online via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Pletterij.

De landelijke campagne ‘Nederland Leest’ legt dit jaar de democratie langs de meetlat. Het thema democratie vraagt er natuurlijk om in gesprek te gaan. Daarom organiseert de Bibliotheek in samenwerking met debatpodium de Pletterij een debat tussen de burgemeesters van Haarlem, Bloemendaal en Hillegom.

Leidraad is het boek Als burgemeesters zouden regeren van Benjamin Barber. Barber beschrijft hierin dat grensoverschrijdende problemen niet langer opgelost kunnen worden door de landelijke overheden. Hij ziet een belangrijke rol voor de steden, in het bijzonder voor de burgemeesters, omdat zij praktische problemen moeten en kunnen oplossen. Burgemeesters kunnen ruimte creëren voor lokaal initiatief, eigenaarschap en zeggenschap. En burgemeesters genieten een groot vertrouwen onder de burgers.

Onthulling plaquette Lex Althoff
Ook wordt op deze avond een plaquette als eerbetoon aan de Haarlemse journalist en verzetsstrijder Lex Althoff opnieuw onthuld. Deze plaquette krijgt na de onthulling in 1951 in de Stadsbibliotheek aan het Prinsenhof weer een plek in de Bibliotheek.

Info
Dinsdag 22 november | 19:30 – 21:30 uur | Gratis
de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 te Haarlem
Lees meer over het debat en over Lex Althoff.

- Advertentie -