Verwijderen noordelijke Buitenrustbrug

0

Komend weekend stremmingen bij Buitenrustbruggen door hijswerkzaamheden

Op vrijdag 2 december 2016 gaat de val van de noordelijke Buitenrustbrug, na 80 jaar trouwe dienst, voor de laatste keer dicht om in het weekend van 2 tot 5 december in twee delen te worden verwijderd. De afgelopen weken is hard gewerkt aan de voorbereidingen om de oude, noordelijke brug te kunnen verwijderen. Vanwege de veiligheid zijn beide bruggen gedurende enkele uren in het weekend volledig buiten gebruik.

Sinds september 2016 werkt Dura Vermeer, in opdracht de Gemeente Haarlem, aan de renovatie van de Buitenrustbruggen. De bruggen zijn onderdeel van de N205, een belangrijke verkeersader tussen Haarlem Zuidwest en Schalkwijk of de A9.

Werkzaamheden
De demontage van de brug gebeurt met behulp van een 400 tons kraan en een kleine hulpkraan. Deze kranen worden op de brug zelf opgesteld. De val van de brug wordt door middel van snijbranders in twee delen gesneden en op een ponton gehesen dat onder de brug klaarligt.

Hierna volgt de balans die ook op het ponton wordt geladen. Nadat het ponton is weggevaren, worden ook de hameitorens verwijderd. Deze delen van de brug worden per trailer afgevoerd.

Naar verwachting duren de werkzaamheden van vrijdag 2 december 22.00 uur tot zondagochtend 4 december circa 06.00 uur. Indien er zich onvoorziene omstandigheden voordoen kan er ook op zondag gewerkt worden.

Gevolgen voor de scheepvaart
Gedurende het weekend is er een van volledige stremming voor de scheepvaart. Deze duurt van vrijdagavond 2 december 22.00 uur tot en met maandagochtend 5 december 06.00 uur.

Gevolgen voor het overige verkeer
Uit oogpunt van veiligheid mogen er ten tijde van het hijsen van de diverse onderdelen van de brug geen auto’s, (brom-)fietsers, bussen en voetgangers gebruik maken van de naastgelegen zuidelijke brug. Gedurende deze stremming wordt het verkeer door middel van verkeersregelaars omgeleid.

Naar verwachting neemt de totale stremming 2 keer 2 uur in beslag. Voor nood- en hulpdiensten die gebruik moeten maken van de brug worden de werkzaamheden kort stilgelegd.

Nieuwe brug
In het weekend van 16 december zal, na voorbereidende werkzaamheden, de nieuwe brug worden geplaatst. Naar verwachting kan het verkeer vanaf vrijdag 23 december weer gebruik maken van de nieuwe noordelijke brug. In januari 2017 zal Dura Vermeer de zuidelijke brug vervangen. Het verkeer zal dan worden omgeleid via de nieuwe noordelijke brug.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)