Theatervoorstelling Ogen van Surabaya, in regie van Nina Spijkers

0
Toneelschuur. Fotografie: Hans van Leuven / Madrieco.nl.
Toneelschuur. Fotografie: Hans van Leuven / Madrieco.nl.

Theatervoorstelling Ogen van Surabaya van Theaterproductiehuis Zeelandia (vrijdag 2 en zaterdag 3 december te zien in de Toneelschuur) is een hedendaags verhaal, waarin veel mensen zich zullen herkennen in de zoektocht naar de eigen culturele identiteit.

Waar kom ik vandaan? Waar hoor ik thuis? Worden wij niet allemaal bepaald door ons familieverleden? Nina Spijkers regisseert voor het eerst een voorstelling bij Theaterproductiehuis Zeelandia. Nina Spijkers is één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. Hier maakte ze eerder de voorstellingen Phaedra’s Love’, ‘Don Carlos’.

Anna Rottier is een product van onze multiculturele maatschappij. Ze heeft een vader van Zeeuwse afkomst en een Zweedse moeder die haar eigen cultuur met de paplepel meegaf aan haar dochter. Als tegenreactie trok Anna op haar achttiende naar Parijs, waar ze dacht zich met haar Frans klinkende naam ‘thuis’ te zullen voelen. Het tegendeel was waar: Wie was ze? Waar hoorde ze thuis? Toen haar zoon geboren werd met pikzwart haar, bleven de vragen komen. Tot ze achter een goed bewaard familiegeheim kwam: er stroomde ‘ander’ bloed door haar aderen.

De muziek van Daniel Cross wil de gelaagdheid van het personage omzetten in meerstemmigheid waarbij de klankkleur van bijvoorbeeld de Javaanse gamelan verwijst naar de Indonesische identiteit van de vrouw.

Meer info en tickets op www.toneelschuur.nl.