Toneelschuur Haarlem: De Shakespeare Club

0

Paleisdrama en queer comedy. Over een koningin, haar kinderen en de roze levensstijl.

De Shakespeare Club was in de jaren ‘40 en ’50 van de vorige eeuw de voorloper van het COC. Deze (met tegenzin door de overheid gedoogde) club voor mensen die ‘anders’ waren inspireert De Gemeenschap tot het maken van De Shakespeare Club, in het jaar dat COC Nederland 70 jaar bestaat.

Vijf spelers verbeelden een fraai kostuumdrama over een autocratische vorstin in een hooggelegen paleis. Deze koningin heeft het moeilijk met haar twee kinderen, die vooral hunkeren naar de genegenheid van hun seksegenoten en zich niet bekommeren om de plichten van hun koninklijke rol. Een exotische minnaar, een manipulerende huisleraar en een bruuske zelfmoord maken het drama compleet. We leren ook de spelers achter de rollen kennen: de leden van De Shakespeare Club die dit stuk spelen. Ook zij hebben het moeilijk met hun identiteit en met de rol die het leven hen oplegt. Wanneer de hoge en kille paleiszaal transformeert tot een vintage homodisco, gaan zij met verbeten energie op zoek naar zichzelf.

Na de succesvolle queer stand-up-show Stand up, lie down (nominatie VSCD Mimeprijs 2015) en Stripverhaal (2016) komt De Gemeenschap nu met een nieuwe grillige voorstelling die strijdbaarheid combineert met humor. Een stuk over verbondenheid en het verborgene, over het bevechten van een identiteit, over solidariteit, conventies en afwijking.

De Gemeenschap maakt strak georganiseerde theatervoorstellingen die gaan over zwakte en onzekerheid. Voorstellingen die laveren tussen abstractie en verhaal, tussen experiment en amusement en vaak ook tussen het woord en de beweging. “Het werk van De Gemeenschap is onderzoekend, geëngageerd, rauw, kent een aanstekelijk enthousiasme en is interessant om naar te kijken.” (Uit de beoordeling van het AFK)

Regie Roy Peters Tekst Rob de Graaf Spel René Geerlings, Anil Jagdewsing, Tessa Jonge Poerink, Floyd Koster, Christine van Stralen Decor Marijn Akkermans Licht Coen Jongsma Kostuums Marrit van der Burgt (ontwerp), Karen de Meijer (uitvoering) Kap en grime Anna de Vriend Balletdocent Margriet van Waveren Productie Michaël Veder Educatie Anna van Raaij, Wilbert Slagboom Publiciteit Rinske Verdult Fotografie Casper Koster Flyerontwerp Floyd Koster

De Gemeenschap wordt vanaf 2017 structureel gesubsidieerd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

De Shakespeare Club wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van Fonds Podiumkunsten, Lira Fonds, Fonds 21, VSBfonds en Stichting Melanie.

Info
Toneelschuur Haarlem
Meer informatie www.degemeenschap.nu
Facebook www.facebook.com/degemeenschap.nu