Pierre Hantaï opent Seizoen Oude Muziek 2017-2018

0

Meesterklavecinist presenteert persoonlijke selectie van Scarlatti-sonates

Van 5 tot en met 13 oktober verzorgt de Franse meesterklavecinist Pierre Hantaï de aftrap van het Seizoen Oude Muziek 2017-2018. Op eigen verzoek speelt Hantaï een recitalprogramma zoals hij dat het liefste doet: geïnspireerd door het moment maakt hij, ter plekke, een selectie uit de 555 klavecimbelsonates van zijn favoriet Domenico Scarlatti. Zo is elk van de zeven concerten die hij in deze tournee presenteert uniek.

Hantaï gaf onlangs nog een concert op het Festival Oude Muziek 2017, waarin hij met zijn geconcentreerde, lenige en glasheldere uitvoering van Engelse klaviermuziek opnieuw liet horen tot de absolute top te behoren. Zijn recentste Scarlatti-cd was zelfs goed voor een Diapason d’Or de l’Année. Hantaï zegt over dit concertprogramma: ‘Ik vind geen componist zo intens persoonlijk als Scarlatti: hij gehoorzaamt alleen zichzelf. Bij zijn vertrek naar Portugal in 1720 stond hij bekend als conventioneel, maar ook als uitzonderlijk virtuoos. De Portugese cultuur was voor hem een complete openbaring. In tegenstelling tot Bach of Couperin – waar elke noot een functie heeft – zoekt Scarlatti in zijn sonates constant naar nieuwe kleuren, en laat zich daarbij leiden door toon en sfeer.’

Pierre Hantaï behoort tot de generatie musici die halverwege de jaren tachtig in Frankrijk de barokmuziek definitief op de kaart zette. Als klavecinist kijkt hij verder dan de Franse muziek: de voorbije jaren was hij in het Festival Oude Muziek te horen met Engelse virginalisten, Scarlatti, Bach en Couperin.

Het Seizoen Oude Muziek wordt georganiseerd door de makers van het Festival Oude Muziek en staat voor de mooiste muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België.

Uitvoerende
Pierre Hantaï klavecimbel

Wanneer/waar
Zondag 8 oktober, 15.00 / Bloemendaal, Dorpskerk

Meer informatie staat hier.

Programma
Domenico Scarlatti
Selectie uit klavecimbelsonates (carte blanche)