Noord-Holland best vertegenwoordigd in MKB Innovatie Top 100

0

Retourplaza uit Amsterdam, actief met het verkopen van geretourneerde producten van webshops, verovert vandaag de 5e plek in de 12e editie van de MKB Innovatie Top 100 en is daarmee het hoogst genoteerde bedrijf uit Noord-Holland. Greentom uit Maastricht, ontwerper en leverancier van ’s werelds eerste ‘groene’ kinderwagen, is de winnaar. De onafhankelijke jury onder leiding van Ruud Koornstra, innovator en eerste energie-commissaris van Nederland, maakt dit gisteren bekend. De Kamer van Koophandel (KvK) publiceert deze jaarlijkse ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse mkb.

Artikelen uit webwinkels die retour worden gestuurd, kunnen meestal weer als nieuw worden verkocht. Maar als dat niet het geval is, door beschadigingen aan product of verpakking, betekent dat veel extra werk voor de webwinkeleigenaar. Retourplaza ontwikkelde een softwaresysteem dat per artikel (in plaats van bulk) de waarde en prijs van retour bepaalt, waarna het opnieuw wordt aangeboden. Per artikel zie je een beschrijving, foto en prijs, wat de consument het vertrouwen geeft dat datgene wat hij op Retourplaza.nl bestelt ook daadwerkelijk in die staat wordt ontvangen. De innovatie is dus kostenbesparend en het voorkomt verspilling. “Ons bedrijf brengt vernieuwing, verbetering en creativiteit in de logistiek en E-commerce”, aldus oprichter Jan Minnee. Sinds december 2015 is Retourplaza actief en binnen 20 minuten werd indertijd de eerste bestelling al geplaatst.

Noord-Holland best vertegenwoordigd
Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd in de MKB Innovatie Top 100, gevolgd door Noord-Brabant met 21 en Zuid-Holland met 15 bedrijven. Na de industriesector zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sectoren health en creatieve industrie. Opvallend is de sterke vertegenwoordiging dit jaar van Noord-Brabant in de sector Food&Agro: 9 van de 12 genomineerde ondernemingen komen uit deze provincie.

Succesvolle innovaties
Alle bedrijven van de Top 100 hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van een product, dienst, proces of organisatie. Aan de MKB Innovatie Top 100 van de KvK is geen geldprijs verbonden. De ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment. De bekendmaking van de 12e MKB Innovatie Top 100 vond plaats bij NBC in Nieuwegein.