Nieuw muziekseizoen in de Pletterij: Jazz&World

0

Het nieuwe muziekseizoen in De Pletterij is afgelopen zondag van start gegaan onder de naam Jazz&World, een seizoen vol jazz- en wereldmuziek. Het is de organisatie ook dit seizoen weer gelukt om stijl- overschrijdende, vernieuwende acts van hoog niveau te programmeren.

Vrijdag 13 oktober staat het improvisatietrio Almeida / Dijkstra / Van Wijck op het podium. Het trio bestaat uit de Portugese contrabassist Gonçalo Almeida, de in de Verenigde Staten wonende Nederlandse saxofonist Jorrit Dijkstra en drummer/ percussionist Friso van Wijck. De drie nemen u mee in hun muzikale reis, een aaneenschakeling van improvisaties die rijk zijn aan textuur, toon en techniek.

Het Paul Weiling Trio brengt twee weken later onder de noemer Saxophone Legends een ode aan Amerikaanse jazzartiesten in het Amsterdam van de jaren 50 en 60. Bijvoorbeeld omdat zij er (tijdelijk) woonden of vaker terugkwamen voor optredens, plaat -of radio-opnames. Middelpunt van de voorstelling is de alt- en tenorsaxofonist Paul Weiling. Aan zijn zijde staan contrabassist Sven Schuster en pianist Leo Bouwmeester. De live-muziek wordt aangevuld met audiofragmenten en origineel fotomateriaal van het Nederlands Jazz Archief, dat op groot scherm wordt geprojecteerd.

Begin november staat de muzikale vertelling “Het lied zingt voort” geprogrammeerd. Een ode aan de in 1973 Chileense volkszanger, theatermaker en activist Victor Jarra door zangeres Natalia Rogalski, slagwerker Marco Santos en gitarist/ zanger Adrie Huissoon. Huissoon: “De muziek van Víctor Jara speel en zing ik al jaren; zijn levensverhaal raakt me diep. Ik heb diverse malen Chili bezocht en daar sprak ik uitgebreid met mensen die Jara van nabij hebben meegemaakt. De verhalen achter Víctors liederen weerspiegelen een leven dat onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van Chili”.

In dezelfde maand staan trompettist Nate Wooley en saxofonist Dave Rempis op het podium met hun kwartet WOOLEY/REMPIS/NIGGENKEMPER/CORSANO. Hun debuutalbum FROM WOLVES TO WHALES werd in februari 2014 in de studio samengesteld uit drie registraties van optredens in Manhattan en Brooklyn. Na een aantal succesvolle concerten in Brooklyn in de zomer van 2016, toert de band in november van dit jaar door Europa.

In december staat er twee keer wereldmuziek op het programma. Het project Windstreken is in 2004 gestart door fluitist / saxofonist Pieter de Mast. Windstreken maakt muzikale verbindingen tussen zeer uiteenlopende muzikale stijlen. Het kwintet combineert jazzimprovisatie met middeleeuwse en hedendaagse klassieke muziek, evenals Indiase en Noord-Afrikaanse tradities. De eclectische line-up van altfluit, saxofoon, ud, klassieke orgel, cello en percussie wordt verder versterkt door de speciale toevoeging van sopraan Nicole Jordan.

Het jaar wordt afgesloten met een concert van de NOO Ones. Deze vijfkoppige band is in 2011 begonnen als een project om verschillende muzikale tradities te integreren in uitdagende improvisatiemuziek. De muzikanten zijn allen werkzaam in Nederland, maar hebben diverse verschillende muzikale achtergronden. Voor hun nieuwe programma hebben ze de beroemde sheng-speler Wu Wei uit Shanghai uitgenodigd. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de innovatieve ontwikkeling van dit 4000 jaar oude instrument, waarmee het een plek heeft gekregen in de hedendaagse muziek.

Nog even op een rijtje

13 oktober (20:30-22:30): Almeida / Dijkstra / Van Wijck
Gonçalo Almeida (basgitaar), Jorrit Dijkstra (saxofoon), Friso van Wijck (drums)

28 oktober (20:30-22:30): Paul Weiling Trio
Paul Weiling (saxofoon), Sven Schuster (contrabas), Leo Bouwmeester (piano)

2 november (20:30-22:30): Natalia Rogalski (zang), MArco Santos (slagwerk), Adrie Huissoon (zang, gitaar)

14 november (20:30-22:30): WOOLEY/REMPIS/NIGGENKEMPER/CORSANO
Nate Wooley (trompet), Dave Rempis (saxofoon), Pascal Niggenkemper (contrabas) en Chris Corsano (slagwerk)

8 december (20:30-22:30): Windstreken
Pieter de Mast (sopranosaxofoon & fluiten), Sebastiaan van Delft (orgel & borstorgaan), Kamal Hors (ut & voice), Jörg Brinkmann (cello), Udo Demandt (percussie). Gastmuzikant: Nicole Jordan (sopraan).

18 december (20:30-22:30): Noo Ones
De Indiase violist Satyakam Mohkamsing, de Suriname Andro Biswane op gitaar, van Schotland percussionist Alan Purves, van Rotterdam Klaas Hekman op bas saxofoon en fluiten en van Amsterdam Joost Buis op trombone en lap-gitaar.

Info
Zaal: de Pletterij in Haarlem
Tickets: €10,- / €7,50 tot 25 jaar of met HaarlemPas reserveren via pletterij.nl
Bezoekadres
Pletterij, Debat en Cultuur
Lange Herenvest 122
2011 BX Haarlem
Bereikbaarheid
Vanaf het NS station 15 minuten lopen of bus Connexxion 2, 3, 5, 73 en 75 tot de Turfmarkt, reistijd 8 minuten, 2 minuten lopen. Parkeergarage De Kamp is op 4 minuten lopen afstand.