Jeugdtheater over (v)echtscheiding – Spijker in Haarlem

0

Spijker Hartversterkertje voor kinderen met onmogelijke ouders

Op zaterdag 13 januari gaat de familievoorstelling Spijker (8+) in première. Na De Tantes (Winnaar Gouden Krekel én Zapp Theaterprijs 2015) is dit de nieuwe tragikomedie geschreven door Roel Adam, over kinderen van wie de ouders niet meer door één deur kunnen.

Spijker laat op een grappige én tegelijkertijd schrijnende manier zien hoe een jongetje alles in het werk stelt om zijn ouders bij elkaar te houden. Liesbeth Coltof regisseert. Spijker is op tournee door het hele land tot en met maart 2018.

Over de voorstelling
Spijker heeft onmogelijke ouders. Zijn moeder komt erachter dat zijn vader zijn baan kwijt is. Dat probeerde hij geheim te houden, maar toen dat mislukte werden ze nog onmogelijker dan normaal. Nu zijn ze uit elkaar, maar er is te weinig geld om te verhuizen dus hebben ze alles door de helft gedaan. Maar hoe splits je één W.C., of één keuken? En hoe werkt dat met één kind..? Spijker is een schrijnende komedie over een binnenste buiten gedraaide wereld, een hysterische quinoamoeder en een uitgebluste vader-met-gat-in-zijn-hand en over twee kinderen die recht door zee gaan waar volwassenen liever een omweg nemen. Lukt het ze om Spijkers ouders weer bij elkaar te brengen?

Over het thema
Bijna 1 op de 3 huwelijken loopt slecht af en elk jaar worden dat er meer. In 2015 waren er 34.232 huwelijksontbindingen door echtscheiding, aldus het CBS. Kinderen zijn hier vaak de dupe van. In het nieuwe regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie staat ook dat echtscheidingen die niet zonder problemen verlopen veel schade kunnen aanrichten bij de eventuele kinderen. De coalitie zegt dat “het belang van het kind te allen tijde voorop dient te staan, wat maakt dat het contact van het kind met de ouders wordt bevorderd.”

Makers en spelers Tekst: Roel Adam Regie: Liesbeth Coltof Spel: Roel Adam, Tine Cartuyvels, Debbie Korper en Phi Nguyen.

Over De Toneelmakerij
De Toneelmakerij maakt theatervoorstellingen voor kinderen, jongeren en de volwassenen om hen heen. We zijn verhalenvertellers. We schrijven nieuwe toneelstukken, herschrijven oude en experimenteren met spannende theatervormen. De Toneelmakerij zit vol energie en is betrokken bij de wereld. Geen onderwerp is ons te groot. Onze voorstellingen ontroeren en dagen je uit je eigen verbeelding te gebruiken. We komen uit Amsterdam en zoeken ons publiek overal op: in theaterzalen en klaslokalen in heel Nederland en België, op ruige locaties en in de wijken van onze stad. De Toneelmakerij is in Amsterdam huisgezelschap van Theater de Krakeling en Theater Bellevue.

Zondag 21 januari speelt de voorstelling Spijker in de Toneelschuur in Haarlem.