Literaire avond Toneelschuur met Tom Lanoye

0

Boekhandel Athenaeum Haarlem en de Toneelschuur organiseren een literaire avond, onder de noemer BOEK&SCHUUR over het magistrale boek Menuet door Louis Paul Boon. Op woensdag 11 april gaat Jet Steinz in gesprek met schrijver Tom Lanoye, Tom Blokdijk (bewerking) en regisseuse Liliane Brakema, De literaire avond bestaat uit dit literaire gesprek, een dagmenu en bezoek van de theatervoorstelling Menuet. Het aantal plekken is beperkt.

Tom Lanoye over L.P. Boon: “Van Het Geuzenboek tot Menuet, van Vergeten straat tot Mijn kleine oorlog: hier klinkt een unieke stem, in een onnavolgbare stijl en met een heel eigen artistiek universum. Boons thema’s zijn universeel, zijn techniek is grensverleggend, zijn invloed blijvend –minstens in Vlaanderen”.

Boek&Schuur is een literaire theateravond die bestaat uit een uitgebreide inleiding, gevolgd door een diner in Café Toneelschuur en een bezoek aan een theatervoorstelling. Tijdens de inleiding gaat Jet Steinz in gesprek met spraakmakende kenners van het boek en de theatermakers van de voorstelling.

NTGent verwelkomt Liliane Brakema (1987) als gastregisseur voor een enscenering van Menuet. In zijn roman uit 1955 schetst Louis Paul Boon een driehoeksverhouding tussen een arbeider, zijn echtgenote en de dienstmeid. Het boek heeft een expliciet seksuele thematiek, vol lustfantasieën en ontrouw. Een deel van de literaire kritiek, vooral die uit katholieke kringen, reageerde destijds verontwaardigd op Boons zogenoemde ‘vuilspuiterij’ en ‘viezigheden’. Ruim zestig jaar later laat ‘Menuet’ zich lezen als een magistrale roman over emotionele eenzaamheid en existentiële vervreemding. Het is een absoluut hoogtepunt in Boons oeuvre.

De literaire avond kost E 45,- : Dit is inclusief literair gesprek, dagmenu (inclusief een wijntje), toegang voorstelling en literair cadeau. Het aantal plekken is beperkt.

Programma
18:30 uur: Literair gesprek in de bibliotheek van de Toneelschuur
19:30 uur: Dagmenu in Café Toneelschuur (hoofdgerecht plus koffie met bonbon) met een wijntje
20:30 uur: Voorstelling in de Benedenzaal van de Toneelschuur

Jet Steinz (1990) studeerde klassieke talen en internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft voor de Volkskrant en werkt bij literair festival Winternachten. Samen met haar vader, Pieter Steinz, publiceerde ze in 2015 Steinz. Gids voor de wereldliteratuur. In 2016 verscheen haar eerste (jeugd)roman: De tranen van Saar.