D66: verbind Europese cultuur met Europese museumkaart

0

D66-Europarlementariër Marietje Schaake vindt dat er een Europese museumkaart moet komen. Binnen Europa bestaan een aantal nationale en regionale initiatieven die korting geven op culturele activiteiten. Een museumkaart zoals in Nederland, waarmee één kaart toegang geeft tot de meeste musea, bestaat echter niet op Europees niveau. Een mooie kans om de grote culturele diversiteit in Europa te ontsluiten voor nieuwe publieken, aldus Schaake. De D66’er dient deze week een amendement in op de begroting om de opstartkosten te dekken.

Schaake: “We hebben een geweldige rijke culturele diversiteit in Europa. Van de wereldberoemde musea als het Louvre of het Rijks, tot musea die het erfgoed of het ambacht van een speciefieke plek beheren en beschikbaar stellen. Een Europese museumkaart moet voor een vaste prijs toegang geven tot de duizenden musea die Europa telt. Zo wordt museumbezoek laagdrempeliger, ook over de grens, en stimuleren we Europese culturele uitwisseling en kennisdeling.

Zelfinancierend
Schaake stelt voor dat 2 miljoen euro wordt besteed uit de Europese begroting om de opstartkosten, zoals het opzetten van de infrastructuur en het promoten van de Europese kaart, te financieren. De Europese museumsector moet hierbij nauw betrokken worden. De D66’er benadrukt dat het systeem vervolgens, net als in Nederland, zichzelf moet financieren.

Schaake: “Voor de periode tussen 2021 en 2027 maakt de Europese Commissie in totaal 1,85 miljard euro beschikbaar om de Europese culturele sector te stimuleren. Het eenmalige bedrag om een Europese museumkaart van de grond te krijgen levert daaraan niet alleen een concrete bijdrage, maar betaalt zichzelf ook terug in winst voor zowel consumenten als musea. Onderzoek in Nederland wijst uit dat de museumsector ruim 30 miljoen euro incasseert door de kaart.

2018 is het Europees jaar voor cultureel erfgoed, en Leeuwarden is Culturele Hoofdstad van Europa.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)