Mahler en Schönberg centraal in Philharmonie Haarlem tijdens het klassieke muziekfestival ‘De 48 uur van’

0

Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 maart staat de Philharmonie in Haarlem weer in het teken van ‘De 48 uur van’. Tijdens de tiende editie van dit klassieke muziekfestival staan de componisten Mahler en Schönberg centraal. Drie dagen achtereen klinken composities van de grote romanticus Gustav Mahler en van revolutionair Arnold Schönberg. Uitgevoerd door top ensembles zoals het Nederlands Kamerorkest, Nederlands Blazers Ensemble en Camerata RCO. Ook is er een unieke performance van Ekaterina Levental met Pierrot Lunaire van Schönberg.

Naast de concerten zijn er gratis activiteiten zoals een salon met pianist Jaap Stork en amateurs mogen het beroemde Cavaillé-Coll orgel bespelen.

‘Das himmlische Leben’ een unieke gebeurtenis in De 48 uur van
Camerata RCO brengt op zaterdag 16 maart a.s. Mahlers Vierde Symfonie samen met sopraan Judith van Wanroij. Dit unieke ensemble, bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, hebben Mahler in het bloed. Mahlers Vierde Symfonie heeft een licht en zonnig karakter, iets wat niet zo veel voorkomt in zijn werken en misschien wel het mooist van al is het laatste deel waarin de sopraan prachtig het hemelse leven bezingt. In 2018 maakte de Camerata RCO een cd-opname van deze symfonie in een bewerking van Erwin Stein uit 1921 voor klein ensemble. Het spelen in deze kleine bezetting geeft het werk veel transparantie en benadrukt de lichtvoetigheid. Zelden te horen zijn de uitermate aansprekende en geestige ‘Cabaret Songs’ die Arnold Schönberg schreef in zijn Weense tijd.

Judith van Wanroij zal ze op deze avond met verve uitvoeren. Verder zal Pierrot Lunaire’ tijdens dit festival in theatrale setting uitgevoerd worden door Ekaterina Levental en speelt het Nederlands Kamerorkest ‘Verklärte Nacht’ van Schönberg, waarvan de versie voor strijkorkest warm en liefdevol is.

Het festival
‘De 48 uur van’ is een jaarlijks terugkerend festival en brengt klassieke muziek op een laagdrempelige wijze voor het voetlicht. Sinds 2009, dus inmiddels de tiende editie, stonden componisten als Bach, Chopin, Liszt en Beethoven centraal in de Philharmonie. Een aantal onderdelen is gratis toegankelijk, zoals de orgelbespelingen op het Cavaillé-Coll orgel onder leiding van organist Anton Pauw. Ook gratis toegankelijk een salon van pianist Jaap Stork en optredens van leerlingen en muziekdocenten op de concertvleugel in de Grote Foyer. Musicologe Sabine Lichtenstein geeft tegen een kleine toegangsprijs een mooie lezing over de werken die dit weekend worden gespeeld. En voor een hapje en drankje kan iedereen terecht in de verschillende foyers van de Philharmonie.

Info
Wat: De 48 uur van Mahler en Schönberg, Klassieke muziekfestival in Haarlem
Waar: Philharmonie Haarlem, Lange Begijnestraat 11
Wanneer: vrijdag 15 t/m zondag 17 maart 2019
Informatie en kaartverkoop: www.de48uurvan.nl