Reflecting: De Vishal haalt buiten naar binnen met overweldigende landschappen

0

Van 4 mei tot en met 2 juni is de tentoonstelling Reflecting te zien in De Vishal met werk van Ellen Kooi en Alice Brasser. Beide kunstenaars hebben een grote affiniteit met het landschap, zij het vanuit verschillende invalshoeken en disciplines. Het landschap toont zich in velden, bossen en waterpoelen met mensen of sporen van hun aanwezigheid. Dit alles in gloedvolle kleuren en lichtval. Vrijdag 3 mei om 17.00 uur opent schrijver en reiziger Alexander Reeuwijk de tentoonstelling.

De tentoonstelling behelst een dialoog tussen de panoramische fotowerken van Kooi en de monumentale schilderijen van Brasser. Ellen Kooi toont natuur en mensen als een ondefinieerbaar mysterie. Met handelingen die op die plek een betekenis aan de omgeving geven en een vaag gevoel van onrust oproepen. Alice Brasser laat landschap vlammen in ongekende kleuren. Ook hier is de mens protagonist, maar meer thuis, beschouwer en bewoner. De confrontatie tussen deze twee oeuvres neemt de kijker mee door imaginaire landschappen waarbij de seizoenen elkaar afwisselen, gebeurtenissen plaatsvinden die herkenbaar zijn en toch vragen oproepen. Door de verschillende vertrekpunten, fotografie en schilderkunst, nodigt de tentoonstelling uit tot vergelijken, parallellen versus verschillen.

Kooi en Brasser:
Plaats of plekken. Wellicht zijn dit de sleutelwoorden die ons werk verbinden. Plaatsen in de natuur, in een landschap, in een stad of de rafelranden daarvan. Over onze verbondenheid daarmee en de betekenis ervan. Beiden verwijzen we naar verhalen, herinneringen, sprookjes en mythen. Het streven om die in de alledaagse omgeving te situeren, is iets wat we in elkaars werk herkennen.

In de Kleine Zaal van De Vishal is van 4 mei tot en met 2 juni het werk ‘Vicit Vim Virtus en de ondergedoken burgemeester’ te zien van Jos de L’Orme.

De Vishal
De Vishal – ruimte voor beeldende kunst in Haarlem – is met circa 150 aangesloten leden de grootste kunstenaarsvereniging van Haarlem en biedt alle aangesloten professioneel werkende kunstenaars een voor Haarlem uniek podium.

Advertentie