Stompe Toren: Expositie van pentekeningen en een schilderij van Jan Deckwitz (1939, Uitgeest)

0

Op zondagen in de maand mei exposeert Jan Deckwitz uit Uitgeest zijn werk in de Stompe Toren te Spaarnwoude. Hij toont pentekeningen met oostindische inkt die zijn opgebouwd uit arceringen.

Arceringen
Een arcering ontstaat als je een reeks lijnen evenwijdig en dicht bij elkaar op papier aanbrengt. Een gearceerd vlak ziet er grijs uit. Door meer van dergelijke arceringen schuin of dwars over elkaar heen tekenen wordt het vlak steeds donkerder.

Jan Deckwitz laat in de kerk van Spaarnwoude twee series tekeningen zien.

Bayeux
Een serie is gemaakt naar aanleiding van het beroemde wandtapijt in het franse Bayeux. Het tapijt is 70 meter lang en 50 centimeter breed. Het is geborduurd met wol op linnen. De voorstelling is een beeldverhaal over de slag bij Hastings (Engeland) in 1066. Hierin komen allerlei merkwaardige “architectuurtjes” voor. Deze zijn op de tekeningen van Jan Deckwitz met gearceerde vormen weergegeven. Het aardige van deze werkwijze is dat de arceringen doen denken aan weefsels, aan borduursels.

Divers
De tweede serie is heel wisselend van uiterlijk. Deze tekeningen zijn wel allemaal opgebouwd uit arceringen, maar ze zijn anders van karakter dan die van de Bayeux serie. Vlakken zijn in diverse gradaties donker of licht gemaakt. Sommige tekeningen suggereren herinneringen aan landschappen of stillevens. Soms zijn het composities of geometrische vormen. Een enkele keer neemt de figuratie de overhand en is een herkenbaar landschap ontstaan. Bij beide series zorgt de bijzondere aanpak met arceringen voor een verrassend resultaat.

De expositie van tekeningen en een schilderij van Jan Deckwitz in De Stompe Toren te Spaarnwoude is te zien op 5, 12, 19 en 26 mei van 12:00 tot 16:30 uur.

Op de eerste en derde zondag van de maand is er een concert in het kerkje vanaf 14.00 uur. Zie hiervoor de website www.stompe-toren.nl.

Advertentie