Haarlemse Dichtlijn: Geen vijf maar zes podia

0

Morgen, op Hemelvaartsdag, vindt het jaarlijkse poëziefestival van de Haarlemse Dichtlijn plaats, een uniek en inspirerend inkijkje in de zielenroerselen van honderd taalkunstenaars op zes podia in het centrum van Haarlem. Bijna waren er deze keer maar vijf podia beschikbaar omdat het Archeologisch Museum op het laatste moment haar medewerking introk. Redder-in-nood is de Historische Vereniging Haerlem die voor die dag een van de oudste panden in Haarlem ter beschikking stelt: Hoofdwacht, Grote Markt 17.

Het is geen toverformule, er is over nagedacht. Hoe breng je dichters die een podium zoeken en publiek dat niet vanzelfsprekend in poëzie geïnteresseerd is, bij elkaar? Het antwoord van de stichting Haarlemse Dichtlijn is: door niet te selecteren. Dichters zijn welkom als deelnemer, ongeacht hun kunde of ervaring. Publiek wordt uitgenodigd om zelf de oren te openen en de woorden te proeven. En dat in een mooie mix van acht tot tien dichters per programma.

Maar liefst achttien programma’s zijn er om uit te kiezen op het festival dat zich –met de verlossende toezegging van de Hoofdwacht- opnieuw verzekerd weet van een zestal uitzonderlijke locaties. Enthousiaste en enthousiasmerende presentatoren gidsen het publiek door de voorgedragen poëzie. Yvonne Weijers is er een van, Jazz & Latinzangeres met een mooi Nederlandstalig repertoire, theaterwetenschapper Babette Straus die geleerd heeft hoe je teksten moet performen, dansdocent en coach Mascha Tielemans, singer/songwriter Mark Werkman, jonge hond, ‘verhalendame’ en charismatisch docent Mattijs Reinen, en tekstdichter, multi-instrumentalist en professioneel vertaler Jan Willem Reitsma.

De opening, met voormalig stadsdichter Sylvia Hubers, is om 12.00 uur in de kerk van de Verenigde Doopsgezinde Gemeenten Haarlem aan de Frankestraat 24. Het projectkoor Muziek & Poëzie zingt hier het door Arno Vree getoonzette en voor koor gearrangeerde gedicht van haar: Zij zag mij en groette.

Het programma staat op de website van De Haarlemse Dichtlijn en is daar ook te downloaden. De toegang is gratis, maar de organisatie hoopt wel de festivalbundel in grote getale te kunnen verkopen, want zo draagt ook het publiek een steentje bij aan het gratis houden van dit festival.

De zes podia zijn bij Jansstraat33 in de Jansstraat, yogacentrum Hof20 aan het Begijnhof, gebouw Zang & Vriendschap in de Jansstraat, souterrain Hoofdwacht aan de Grote Markt, café Koops aan de Damstraat en wijnlokaal Louwtje in de Lange Veerstraat.

Meer informatie op www.haarlemsedichtlijn.nl.