Commissaris van de Koning Van Dijk opent expositie over Schalkwijk

3

Hoog bezoek in Museum Haarlem. De commissaris van de koning komt de nieuwe expositie Schalkwijk Belicht openen. En dat is niet gek: Museum Haarlem is niet zomaar een museum, Schalkwijk niet zomaar een wijk.

Veelzijdig Schalkwijk. De wijk ligt vlakbij het historische centrum van Haarlem, is ruim en groen en heeft goede aansluiting op het openbaar vervoer. Maar dit ging niet zomaar. De tentoonstelling neemt u mee langs zestig jaar Schalkwijk en zij belicht de vele kanten van dit zuidelijk deel van Haarlem. Mede door de foto’s en interviews van Marisa Beretta is te zien hoe de verschillende generaties in dit stadsdeel terecht zijn gekomen en hoe deze Haarlemmers hun woonomgeving ervaren. Bezoekers kunnen in het interactieve deel van de tentoonstelling reacties achterlaten en verhalen doneren. Na afloop kijkt u beslist met andere ogen naar deze voormalige nieuwbouwwijk die ooit een slechte reputatie had met grijze galerijflats en criminaliteit.

Toen en nu
Ten tijde van een snelgroeiende woningnood is Schalkwijk ontwikkeld. Met hoogbouw als toverwoord. Naar duurzaamheid en technische innovatie werd niet gekeken, daar was niemand nog mee bezig. Met relatief goedkope flats, betaalbare doorzonwoningen en een eigen winkelcentrum werd Haarlem-Zuid een eldorado voor jonge gezinnen.

Nu wonen er juist veel ouderen en migranten en heeft de wijk een nieuw jasje nodig. Verschillende initiatieven zijn al gaande en de gemeente wil de wijk vernieuwen met betere woningen, een bioscoop, nieuwe winkels en horeca. Van Schalkwijk naar Schalkstad!

De expositie is te zien vanaf 10 oktober tot 9 maart 2020
Naast de historische kant heeft de expositie ook aandacht voor diverse thema’s als stadsvernieuwing. De verhalen uit het fotoproject Dubbel Belicht (www.dubbel-belicht.nl) vormen daarbij het uitgangspunt. In de tentoonstellingsruimte zijn huiskamers te bezoeken waar bezoekers de verhalen kunnen lezen, ook zijn er films, projectfoto’s en persoonlijke objecten van de wijkbewoners te zien.

Activiteiten
Samen met organisaties in Schalkwijk worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals stadswandelingen, fietstochten, cursussen en diners. Een overzicht komt op de website van het museum.

Museum Haarlem
Het museum bevindt zich in het winkelhart van historisch Haarlem, aan het Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem. Openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag en maandag 12.00-17.00 uur. Zie ook www.museumhaarlem.nl.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)

3 REACTIES

Comments are closed.