Predikant Ad van Nieuwpoort in gesprek met Sinan Can

Vergeten Verhalen Vertelt in Areopagus Bloemendaal

0

Op zondag 6 oktober om 16.00 uur is de Turks/Nederlandse onderzoeksjournalist en documentairemaker Sinan Can te gast bij Areopagus van Ad van Nieuwpoort. Sinan Can, die bij het grote publiek bekend werd door zijn deelname aan het televisieprogramma Wie is de Mol, kreeg dit jaar de Van Praag-prijs van het Humanistisch Verbond, een prijs bestemd voor iemand die de samenleving medemenselijker maakt.

Can maakt documentaires die ons de ogen doen openen voor wat in oorlogsgebieden gebeurt waar de camera’s allang verdwenen zijn. Te denken valt aan ‘De verloren kinderen van het kalifaat’, ‘Onze missie in Afghanistan’ of ‘In het spoor van IS’ en ‘Voorbij de grenzen van Saoedi Arabië’. Zijn documentaire over de Armeense Genocide maakte diepe indruk.

De predikant van de Bloemendaalse Dorpskerk Ad van Nieuwpoort gaat in gesprek met de ‘journalist voor de vrede’ over wat hem geraakt heeft op zijn reizen en wat zijn boodschap is voor de westerse wereld. Maar ook over wat hem drijft en hoe hij naar de toekomst kijkt.

Andrée van Es schrijft als toelichting bij de Van Praag-prijs van het Humanistisch Verbond die Can dit jaar ontving: “Can stelt lastige vragen die gesteld moeten worden in gesloten werelden en opent daarmee de ogen van jong en oud, waarmee hij laat zien dat ook in een moeilijke context humane benadering mogelijk is”.

Eerder in 2016 werd hij al door het Humanistisch vredesberaad uitgeroepen als ‘Journalist voor de vrede’.

Het belooft een buitengewoon boeiend gesprek te worden met een vriendelijke en gedreven man die echt het verschil wil maken. Aan de vleugel zit Amos Osterhaus. Aanvang 16.00 uur.

Over Areopagus
Schrijver en predikant van de Bloemendaalse Dorpskerk Ad van Nieuwpoort (1966) heeft sinds 2013 elke maand een openbaar gesprek met iemand, die midden in het leven staat en een zekere mate van algemene bekendheid geniet. Een politicus, bestuurder of schrijver bijvoorbeeld. Areopagus is een gesprek over wat iemand beweegt, over zijn of haar achtergrond, over doelen en idealen en de praktijk van het leven in onze huidige maatschappij, in onze wereld. Van Nieuwpoort probeert ook juist het persoonlijke verhaal naar boven te krijgen over wat de gastspreker drijft en inspireert en waarom hij/zij doet wat hij/zij doet. In 2019 gingen in Areopagus voor: hoofdredacteur van zakenblad Quote Sander Schimmelpennick, radiopresentator Lara Rense, topfunctionaris Rein Willems, Minister van Staat Piet Hein Donner. Eerdere gasten in Areopagus waren onder meer: Ankie Broekers, Alexander Rinnooy Kan, Bas Heijne, Johanna ter Steege, Jan Pronk, Dorien Pessers, Bastiaan Ragas, Jan Pronk, Albert Röell, Huub Oosterhuis, Alexander Münninghoff, Freek de Jonge, René van Rijckevorsel, Youp van ‘ t Hek, Dick Boer etc.

Areopagus vindt elke maand op een zondagmiddag om 16.00 uur in de Dorpskerk plaats. Het publiek participeert en na afloop is er een meet&greet met de gastspreker. Het is toegankelijk voor iedereen en wordt live uitgezonden door radiobloemendaal.nl.

Meer informatie over Areopagus en andere activiteiten staan op www.kerkpleinbloemendaal.nl.