Zomerpilot: samen op het Teylerplein

Bureninitiatief voor een socialere buurt

0

Beter een goede buur dan een verre vriend, zo dacht een aantal buren rond het Teylerplein in de Amsterdamse buurt. Gezamenlijk slaan ze de handen ineen voor een veilig, sportief, groen én gezellig buurtplein. Met toestemming van de gemeente loopt er deze zomer een pilot waarbij een aantal nieuwe initiatieven wordt uitgeprobeerd. Van koffie en voorlezen tot kickboksen en peutermuziek. En iedereen is welkom om mee te doen.

Het plein heeft potentie, maar het is nog geen uitnodigende ontmoetingsplek voor buurtbewoners,” aldus Jorien, buurtbewoner en één van de initiatiefnemers. “Ik dacht, als we nou eens wat leuke mensen verzamelen en ons samen inzetten, dan kunnen we er echt wat van maken. De gemeente was ook meteen enthousiast, van het een kwam het ander en zo ontstond de zomerpilot. Het is fantastisch om te zien hoe de lokale krachten worden gebundeld en welke instanties en buren zich met veel enthousiasme aansluiten.

Elke woensdag voorlezen
Bibliotheek Zuid-Kennemerland leest voor op woensdagochtend. “Als community manager ben ik altijd bezig met hoe we initiatieven uit de wijk kunnen stimuleren,” aldus Winston van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. “Het gaat er bij de bibliotheek namelijk niet alleen om dat mensen boeken komen lenen, maar vooral ook hoe wij de wijk kunnen faciliteren. Vanwege corona kon er anderhalf jaar niet worden voorgelezen in de bibliotheek en dus is het voorlezen in de buitenlucht op het Teylerplein een fantastische oplossing.” Tijdens het voorlezen zorgt Lilian met haar gitaar voor muzikale ondersteuning. En voor de ouders is er verse koffie van Souplesse Coffee, die ook elke woensdag op het plein te vinden is met de koffie bakfiets.

Sporten op het plein
Triple Threat en Sport Support komen op vrijdagmiddag naar het plein. “Sport is een middel op maatschappelijke problemen te verminderen,” zegt Imrane, sport/buurtcoach van Triple Threat. “Ik ga naar het plein met een grote sporttas gevuld met ballen, pionnen en pingpong batjes. De materialen pak ik uit, ik spreek wat jongens en meisjes aan en zo begint het. Dan gaan we voetballen, basketballen, hockeyen, verzin het maar. Zeker nu in coronatijd bewegen jongeren steeds minder en wij stimuleren hen om te sporten en samen te komen.” Ook volwassenen kunnen flink aan de bak als ze willen. Christian van Boxfit geeft meerdere keren per week kickbokstraining, aan een brede doelgroep. Sinds kort wordt er op zondagmorgen gevoetbald op het plein, door een groepje buren. Iedereen die wil, kan gewoon aansluiten. Als je maar enthousiast meedoet!

Speeltuin verrijken
Er liggen ook wensen om het aanbod in de speeltuin verrijken. Speelgoedbank Haarlem draagt bij met los spelmateriaal wat in een kist bewaard kan worden. Naast speelgoed wordt er ook nagedacht over bijvoorbeeld een zandtafel voor de kleintjes. Buurtbewoner Leon denkt graag in mogelijkheden en is ook nog eens handig. “Veel kan ik zelf bouwen en dan hoeft het helemaal niet duur te zijn. Samen met een klusteam bouwen we zo letterlijk aan een socialere buurt. Dat is toch fantastisch? Ook voor de toekomst van mijn dochter.

Verkeerssituatie rond het plein
Door het aanbieden van de activiteiten hoopt de buurt een socialere plek te maken van het plein, waar iedereen welkom is, met meer groen en minder overlast. De verkeerssituatie rond het plein is ook nog een punt van aandacht. In de aangrenzende Nagtzaamstraat wordt de toegestane 30 km p/u vaak overschreden en dit zorgt voor onveilige situaties bij het bereiken van het plein. De buurt hoopt dat de gemeente hier op korte termijn prioriteit aan kan geven.

De zomerpilot loopt in de maanden juni, juli en augustus. Er staan ook nog initiatieven op stapel zoals kunst, muziek en knutselen voor kinderen, een kledingswap voor volwassenen en een foodtruck avond. De ervaringen van de pilot worden meegenomen in de onderhoudsplannen van de gemeente. Alle buurtbewoners zijn welkom om mee te doen aan de initiatieven of om te komen kijken.

Lees alle verhalen op www.nagtzaamstraat.nl/teylerplein, hier vind je ook het actuele aanbod van de activiteiten. Je kunt ons ook volgen op Instagram.

 

 

 

- Advertentie -