GOLF-festival 2021

0

Het GOLF-festival is weer terug in Haarlem na een jaar afwezigheid. De week voor kerst van 15 t/m 19 december staat in het teken van uitdagende, experimentele, audiovisuele kunst. Kunstenaars en componisten onderzoeken de relatie tussen licht en geluid, tussen beeldende kunst en muziek. De naam GOLF staat voor de manier waarop beeld en geluid tot ons komen, als golven, en voor de kunstenaars – vaak Nederlands aanstormend talent – die tijdens dit festival een podium krijgen en deel uitmaken van een golf van nieuwe, spannende experimentele kunstvormen.

Voor deze derde editie is het GOLF-festival uitgebreid tot een vijfdaags evenement. Naast de drie avonden met performances bij Nieuwe Vide, 37PK en Pletterij, kun je dit jaar ook een route langs lichtprojecties volgen langs het Spaarne.

GOLF-gevels, 15 t/m 19 december 2021, 17:00 – 00:00
Voor deze derde editie is het GOLF-festival uitgebreid met GOLF-gevels, een lichtkunstroute in de openlucht. Vanaf het invallen van de schemering zijn lichtprojecties te zien op de gevels van Molen de Adriaan, het Hodshon Huis en Teylers Museum. De geprojecteerde lichtbundels weerspiegelen de golven van het Spaarne, waardoor er op de gevels een geanimeerd lichtspel ontstaat. Deze lichtkunst wordt vergezeld door haar eigen muziek en soundscapes, die aansluit bij de projectie en locatie. Via een QR-code kan de voorbijganger deze via zijn telefoon met oordopjes soundscapes beluisteren voor een intieme ervaring in de publieke ruimte.

Met GOLF-gevels wordt er een direct verband gelegd tussen de unieke geschiedenis van Haarlem en het GOLF-festival. Het Spaarne was de historische handelsader van de stad en zorgde ervoor dat kunst en wetenschap in de 18de eeuw floreerden. Natuurkundigen bogen zich in deze periode over de relatie tussen licht en geluid, een kernthema van het GOLF-festival. De kunstenaars van het GOLF-festival, die vaak met zelfgemaakte instrumenten werken, maken geluidsgolven zichtbaar en lichtgolven hoorbaar.

Locaties:
Molen de Adriaan, Hodshon Huis, Teylers Museum

Componisten:
Martijn Comes
Natalia Domínguez Rangel
Valery Vermeulen

Concept en coördinatie:
Mike Rijnierse
Dewi de Vree @ GOLF 2019

GOLF Live, 17–19 december 20:00–23:00 toegang €15,- per avond
Op drie achtereenvolgende avonden in het weekend vindt GOLF Live plaats bij elk van de drie organiserende Haarlemse culturele instellingen: Nieuwe Vide, 37PK, en de Pletterij. Elke avond heeft een uniek karakter en eigen intieme sfeer, die bepaald worden door de stijl en invalshoek van de locatie. Tegelijk is er een sterke inhoudelijke samenhang tussen de verschillende performances, omdat telkens de relatie tussen licht en geluid, muziek en beeldende kunst op een andere manier wordt onderzocht.

Op elke avond van GOLF Live zullen drie performances worden opgevoerd. Toegangskaarten kosten per avond €15,- en zullen spoedig via de festivalwebsite en de website van de Pletterij te bestellen zijn. Volgens de richtlijnen van het RIVM zal aan de deur de Corona QR-code worden gescand. Blijf thuis bij verkoudheidsklachten.

Programma

Nieuwe Vide, 17 december
Wouter van Veldhoven
Esther Urlus & Roel Meelkop
Zo (Lea Fabrikant & Tarik Barri)

37PK, 18 december
kunrad
BAKÁH
Anni Nöps & Wes Broersen

Pletterij, 19 december
Gijs Levelt & Daniël Maarleveld
Danai Belosinof & Elia Kalogianni & Tancrѐde D.Kummer
Rotterdam Electronic Improv Orchestra
Carolien Teunisse & Lars Bijleveld (DEFRAME) @ GOLF 2019

Over GOLF
Het GOLF-festival is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de Haarlemse culturele instellingen Nieuwe Vide, 37PK en Pletterij. Quartair, een van de oudste kunstenaars initiatieven van Den Haag, is een belangrijke partij bij het aandragen van potentiële deelnemende kunstenaars. GOLF heeft als doel in Haarlem ruimte te bieden voor uitdagende, experimentele audiovisuele kunst en onderzoekt via artistieke weg de relatie tussen beeldende kunst en muziek, tussen visuele en auditieve perceptie. Het GOLF-festival (15 – 19 december 2021) is een vijfdaags festival met performances en installatiekunst rondom de interactie tussen beeld en geluid.

Organisatie & curatie:
Maarten Wesselius
Arno Duivestein (Pletterij)
Tamara Sterman (37PK)
Jaromir Mulders (Nieuwe Vide)
Mike Rijnierse (Quartair)