TommyTomato bezorgt miljoenste warme groentelunch op basisschool

Groep 7 Don Boscoschool viert mijlpaal met ‘gouden’ maaltijd in de klas

0

TommyTomato heeft een hapklare missie: van alle kinderen groente-eters voor het leven maken. Vandaag bezorgde de Nederlandse organisatie de miljoenste warme groentelunch in groep 7 van de Don Boscoschool in Haarlem. Deze school was tevens de allereerste basisschool die gebruik maakte van de gezonde lunch van het snelgroeiende TommyTomato.

Met de maaltijden leren kinderen om groenten te eten in de klas. Maar heel weinig kinderen eten de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten: de maaltijden van TommyTomato bevatten tussen de 60 en 100% van deze hoeveelheid (ADH). Bovendien blijkt lunchtijd een veel beter moment voor de groentemaaltijd dan ‘s avonds. Het draagt bij aan meer energie, een hogere concentratie, minder stress en vermoeidheid en een betere sfeer in de klas.

TommyTomato werd in 2020 opgericht door Bas Turk en Erik van der Plas. Inmiddels worden op ruim 200 basisscholen dagelijks warme groentelunches bezorgd. Met hubs in verschillende steden zal dit aantal het komende jaar naar verwachting groeien naar 500+ scholen in het hele land. Bas Turk: “De start van TommyTomato was in eerste instantie ingegeven door gemak, met onze eigen kinderen als inspiratie. Hoe zorg je dat zij genoeg groente eten? Nederland heeft een sterke broodcultuur, maar een boterham met chocopasta geeft een suikerpiek, geen energie voor de hele middag. Vaak komen groenten pas op tafel bij het avondeten, als veel kinderen al moe zijn. Dat is eigenlijk heel onlogisch, omdat kinderen deze voedingsstoffen gedurende de dag veel beter kunnen gebruiken. Ieder kind moet leren om groenten te eten, veel kinderen zijn afkerig of vinden het spannend. De groepsdynamiek – het samen met leeftijdsgenoten proeven en ontdekken van nieuwe soorten groenten – helpt daarin. Ouders zien dat ‘s avonds terug aan de eettafel, de houding is meer open, er is minder strijd en dus is het avondeten thuis een stuk gezelliger.

Positief effect op prestaties en concentratie
Christian de Ruijter, directeur van de Don Boscoschool: “We doen als school ongeveer 3 jaar mee met de lunch van TommyTomato. We zien er het nut van in op meerdere vlakken. Met een goed gevulde maag leer je beter en presteer je beter. De positieve manier waarop TommyTomato de lunch presenteert zorgt ervoor dat kinderen op een heel leuke manier leren over gezonde voeding en wat groenten doen. Wij hebben de afgelopen jaren een heel positief effect gezien op leerprestaties en concentratie tot het einde van de schooldag.

Lol in groenten eten
TommyTomato oprichter Bas Turk: “We zorgen er met TommyTomato voor dat kinderen op een leuke manier leren over de superkrachten van groenten en dat ze lol krijgen in het eten ervan. Net als bij schoolvakken zoals taal en rekenen geldt: je kunt alles leren. Gun het een beetje tijd en geef niet zomaar op.” Gaandeweg TommyTomato meer vorm kreeg, woog het maatschappelijk belang van schoolmaaltijden voor kinderen steeds zwaarder voor TommyTomato. Bas Turk: “Los van onze missie om op te voeden met het eten van groente, willen we een gezonde schoollunch toegankelijk maken voor alle kinderen, niet alleen de happy few. We vinden kansengelijkheid heel belangrijk. Daarom ondersteunen wij ouders met een kleiner budget, zodat alle kinderen van een gezonde lunch kunnen genieten.

 

 

 

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig: