“Ludwig” voor het laatst te zien in de Toneelschuur

0

‘De operette is ooit ontstaan als komisch vermaak, als tegenhanger van de zware thema’s van het leven die bijvoorbeeld in opera’s werden behandeld. Het genre vierde zijn hoogtijdagen toen de wereld in crisistijd verkeerde. Op dit moment is er ook veel ellende in de wereld. Daarom is juist dit een uitstekende tijd om de operette weer tot leven te brengen,’ aldus Steef de Jong.

Steef de Jong startte vorig jaar zijn eigen Haarlemse muziektheatergezelschap Groots en Meeslepend en is daarmee een offensief gestart om het genre operette nieuw leven in te blazen. ‘Maar wel op een eigen en nieuwe manier, met veel humor, ruimte voor verbeelding en met een knipoog naar het verleden. Het is leuk om mensen te verrassen met dit genre. Veel publiek verwacht in eerste instantie dat het tuttig of ouderwets is, terwijl bijna iedereen lachend en vol verwondering de zaal uit komt.’ De Jong won afgelopen zomer met Ludwig De Mus, de prijs voor de beste voorstelling van theaterfestival de Parade. ‘Dat was natuurlijk een cadeau! Er werd vanuit de zaal geroepen: De operette is back!’

Ludwig gaat over Koning Ludwig van Beieren (1845 – 1886), neefje van keizerin Sisi. Ludwig was een leider die er van overtuigd was dat kunst vrede en geluk bracht. Daarom wilde hij zijn legers bewapenen met muziekinstrumenten. Toch is hij zelf nooit gelukkig geworden en verdronk hij op 41 jarige leeftijd op mysterieuze wijze in de Starnberger See.

Alle rollen worden gespeeld door De Jong. Het decor bestaat voor een groot deel uit karton. Hij neemt het publiek graag mee naar een wereld vol verbeelding. ‘Een kind dat de ellende van de wereld nog niet kent en zich koning waant in een kasteel van een met lakens bedekte tafel. Deze vorm van spelen ligt nog steeds ten grondslag aan alles wat ik maak.’

Ludwig sluit zijn tournee af in de Toneelschuur. Op 20 en 21 maart in Haarlem. Kaarten zijn te koop via www.toneelschuur.nl. Volg het operette offensief op www.grootsenmeeslepend.nl.