Kunst en cultuur in Haarlem legt accent jaar lang op Haarlem-Vlaanderen

0

Haarlem, de meest Vlaamse stad van Nederland, staat een jaar lang in het teken van de eeuwenoude culturele uitwisseling tussen Haarlem en Vlaanderen.

Onder de noemer Haarlem-Vlaanderen viert, verstevigt en verlevendigt Haarlem haar culturele band met Vlaanderen. Haarlem-Vlaanderen opent officieel vrijdag 13 maart met de kunstmanifestatie ‘Haarlemse Lente’. Daarnaast staan er een jaar lang diverse Vlaams getinte cultuurevenementen en voorstellingen op de agenda in Haarlem; van beeldende kunst tot toneel en van debat tot festival.

Haarlem-Vlaanderen is onderdeel van het Nederland-Vlaanderenjaar. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Nederland en Vlaanderen de verbintenis in taal en cultuur in een cultureel verdrag vastlegde.

Het Haarlem-Vlaanderenjaar gaat van start met de opening van de ‘Haarlemse Lente’ op vrijdag 13 maart in het Teylers Museum. Vanaf 16.00 uur zullen Jack van der Hoek, wethouder van Cultuur van de gemeente Haarlem, en Axel Buyse, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse regering in Nederland, het Haarlem-Vlaanderenjaar officieel openen. Deze opening wordt begeleid door Ann Demeester, Vlaamse en directeur De Hallen Haarlem en het Frans Hals Museum, en wordt poëtisch omlijst met voordrachten van de Vlaamse dichter Peter Holvoet-Hanssen. Na de opening en het hele weekend door zijn er verschillende exposities en performances in De Hallen, 37PK, de Vishal, de Nieuwe Vide en andere kunstlocaties in het kader van de ‘Haarlemse Lente’.

Naast de ‘Haarlemse Lente’, dat met het thema Bourgeois Rebellion nauw aansluit bij het Haarlem-Vlaanderenjaar, staan er tal van andere Vlaams getinte kunst- en cultuuractiviteiten dit jaar op het programma. Het Boekenbal voor Lezers dat op zaterdag 14 maart plaatsvindt in de Lichtfabriek presenteert een groot aantal Vlaamse auteurs, muzikanten en sprekers. Verder staan er op verschillende podia dit jaar Vlaamse voorstellingen geprogrammeerd, zullen Vlaamse bands, theatermakers, dichters en sprekers optreden en uiteraard zullen ook de Vlaamse frites en biertjes niet worden vergeten. Op 21 september zal burgemeester Bernt Schneiders in een speciaal geschiedenisproject, georganiseerd door het Vlaams-Nederlands huis deBuren, zijn visie geven op de rol van Haarlem in het fictieve ‘NederBelgië’, het land zoals het zou bestaan wanneer de scheiding tussen Nederland en België nooit had plaatsgevonden.

Een uitgebreid programmaoverzicht staat op www.haarlem.nl/vlaanderen en op facebook: www.facebook.com/#!/haarlemvlaanderen.