Bekendmaking drie genomineerden Kenau Hasselaerprijs 2015

0

De jury heeft de nominaties voor de Kenau Hasselaerpijs 2015 bekendgemaakt. De uitreiking van de Kenau Hasselaerprijs 2015 vindt plaats op dinsdag 7 april in de Gravenzaal van het stadhuis van Haarlem.

De emancipatieprijs is ingesteld door de Haarlemse gemeenteraad en wordt jaarlijks uitgereikt, dit keer voor de achtste maal, aan een persoon of instelling die zich bijzonder heeft ingezet tegen achterstelling door geslacht, godsdienst, seksuele geaardheid, handicap of sociale afkomst.

Tot 17 maart kon het Haarlemse publiek aangeven wie in aanmerking kwam voor de emancipatieprijs. Uit de vele inzendingen heeft de jury 3 kandidaten gekozen die wat haar betreft het meest tot de verbeelding spreken.

De drie genomineerden zijn:

Astrid Verkleij: Astrid is een echte Kenau, ze springt in de bres voor zwakkeren en durft regels te buigen en grenzen te verleggen; ze is nergens bang voor! Naast haar betaalde werk is zij sinds 2011 buurtmoeder. In 2011 startte stichting de Brug in Meerwijk het Buurtvaders project. Astrid Verkleij was de eerste moeder die mee deed aan het project. Dankzij Astrid bestaat de buurtouders club uit vrouwen en mannen van allochtone en autochtone afkomst. Astrid heeft een enorme bijdrage geleverd aan het opvoeden van de kinderen op straat.

Mirjam Rentema: Mirjam heeft de afgelopen 2 jaar de Wereldtuin en de Wereldkeuken opgezet. Vluchtelingen en migranten in Haarlem e.o. krijgen hier een kans zich sociaal en maatschappelijk te ontwikkelen. Als vrijwilliger in keuken, restaurant of tuin kunnen zij hun netwerk uitbreiden, hun talenten laten zien en kracht tonen. De deelnemers ontvangen veel waardering van het Haarlemse publiek dat het restaurant Wereldkeuken bezoekt. Mirjam Rentema is initiatiefnemer en drijvende kracht achter deze twee vrijwilligersprojecten. Inmiddels zijn reeds meer dan 100 nieuwe Haarlemmers, afkomstig van over de hele wereld, betrokken bij Wereldkeuken en Wereldtuin, als kok, gastheer/-vrouw of moestuinier.

Stichting Samen: Onder het motto ontmoeten, verbinden en meedoen is door een aantal bewoners in Schalkwijk “Stichting Samen Haarlem” opgericht. Samen Haarlem is gevestigd in het gebouw van de Ringvaart aan de Floris van Adrichemlaan 98. De stichting streeft ernaar verbinding en ontmoeting tussen verschillende bevolkingsgroepen te bevorderen en zo de leefbaarheid in Haarlem te vergroten. Daartoe worden verschillende activiteiten georganiseerd, die zowel allochtonen als autochtonen aanspreken. Zo bevordert de stichting meer hoffelijkheid in de samenleving, er worden sportprojecten georganiseerd, ontmoetingen in de wijk, jongeren worden opgeleid om als rolmodel te fungeren. De vrijwilligers van de stichting staan altijd klaar voor jong en oud.

Trofee
De prijs bestaat uit de Kenau Hasselaertrofee, een beeldje van beeldend kunstenaar Graziella Curreli, en een geldbedrag van € 1.000,-.

Jury
De jury bestaat dit jaar uit: Hans Brouwer- juryvoorzitter, Ranfar Kouwijzer- directeur Stem in de Stad, Clazina Zwanenberg- oud coördinator Platform Minima Organisaties, Jeannette Eversen- hoofdredacteur Hrlm Stadsglossy en de raadsleden Sjaak Vrugt- Aktiepartij en Frans Smit- Ouderen Partij Haarlem.

Kijk op de website van de Pletterij www.pletterij.nl voor de actuele informatie.