Een ABC-wijk-te-kijk-tentoonstelling: Het Garenkokerskwartier

0

Zondagmiddag 19 april 2015 om 15.00 uur opent architect Wouter Kabbes (Mulderblauw architecten) in het ABC de zogenoemde ‘wijk-te-kijk-tentoonstelling’ over Het Garenkokerskwartier. Deze Haarlemse stadswijk is ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw en is gelegen aan de westzijde van het centrum, tussen Brouwersvaart, Zijlsingel/Kinderhuissingel en de spoorlijn richting Leiden.

Op de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan het verleden, heden en toekomst van de wijk. Zo is er aandacht voor karakteristieke monumentale panden maar ook voor bijzondere recent gerealiseerd projecten. U bent van harte uitgenodigd bij de opening aanwezig te zijn.

Het Garenkokerskwartier is een typisch Haarlemse stadswijk met de ‘wereldberoemde’ Zijlweg (Monopoly) als belangrijke west-oost verbindingsweg richting het centrum er dwars doorheen. In de wijk zijn een aantal opvallende, meer en minder bekende architectonisch interessante gebouwen en complexen te vinden, zoals Mons Aurea, Het Seinwezen, Patronaat en Brouwershoek. Aan deze, maar natuurlijk ook aan het Rijksmonument Rosehaghe wordt op deze wijk-te-kijk-tentoonstelling aandacht besteed. Daarnaast wordt het verleden, heden en de toekomst die in veel facetten deze wijk kenmerken, belicht. Zo is er aandacht voor initiatieven op het gebied van duurzame energie maar krijgen bijvoorbeeld ook de kunstenaars die zich verenigd hebben in het Garenkokerskollektief met hun interpretatie van de architectuur in de buurt, een podium. Behalve de expositie staan op het programma nog wandel-excursies door en enkele bijeenkomsten over deze wijk alsmede een les-programma. Meer informatie hierover is binnenkort te vinden op de website van het ABC.

Ook deze wijk-te-kijk-tentoonstelling is traditiegetrouw door ABC-vrijwilligers in nauwe samenwerking met buurtbewoners en professioneel betrokkenen samengesteld en vormgegeven.

Info
Data: 19 april t/m 15 juni 2015
opening: zondag 19 april om 15.00 uur door Wouter Kabbes (Mulderblauw Architecten)
Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47 Haarlem, tel 023 534 05 84

Advertentie