De Korhoen terug in Noord-Holland

0

De meeste Noord-Hollanders willen de Korhoen terug in Noord-Holland. En voor de meeste Noord-Hollanders zijn de duinen typisch Noord-Hollandse natuur.

stock duinen Zandvoort
Duinen bij Zandvoort. Fotografie: Hans van Leuven / Madrieco.nl.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van hét online Natuuronderzoek van Noord-Holland 2015. Een initiatief van Landschap Noord-Holland en de regionale dagbladen. Het is voor het eerst dat er zo’n groot natuuronderzoek in Noord-Holland wordt georganiseerd.

De Korhoen
Begin 20e eeuw leefden duizenden korhoenders op kleine akkers en heidevelden in ons land; rond 1975 waren dat er nog vele honderden en tegenwoordig zijn daar nog geen 15 van over! Korhoenders eten voornamelijk zaden, maar de kuikens eten insecten. Hun leefgebied in Nederland bestaat uit heidevelden waar af en toe een boom in groeit. Terugkeer van de Korhoen betekent dat er weer voldoende heide en kleinschalige akkertjes in Noord Holland aanwezig zijn. Rust is ook onontbeerlijk voor de Korhoen. Zeker in de tijd dat zij aan hun mooie baltsritueel beginnen.

Het onderzoek
Meedoen aan het onderzoek kan nog steeds via www.natuuronderzoek2015.nl. Iedereen kan meedoen, of je nu natuurkenner bent of juist niet. De vragen zijn leuk en gemakkelijk te beantwoorden. Het onderzoek is online en verplicht deelnemers tot niets. En er is een mooie prijs te winnen: een rondvlucht van 1 ½ uur, voor 2 personen boven Noord-Holland.

De resultaten
De resultaten van het onderzoek levert vooral Landschap Noord-Holland belangrijke informatie over hoe zij als dé natuurorganisatie van Noord-Holland de natuur zo aantrekkelijk mogelijk kan maken. Het onderzoek maakt duidelijk hoe Noord-Hollanders de natuur waarderen. Hoe ze de natuur gebruiken en hoe ze de toekomst voor die natuur zien. Maar ook waar verbeteringen nodig zijn. Het onderzoek biedt deelnemers bovendien de mogelijkheid een stem te laten horen en invloed uit te oefenen richting de politiek.

Resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in de regionale dagbladen, de website en in het tijdschrift van Landschap Noord-Holland.

Meedoen aan het onderzoek kan tot 26 juni a.s. op www.natuuronderzoek2015.nl.