Olivier Diepenhorst regisseert Smekelingen van Euripides bij Toneelschuur Producties

0

Op zaterdag 31 oktober 2015 gaat de theatervoorstelling Smekelingen, een productie van Toneelschuur Producties, in première in de Toneelschuur in Haarlem. Smekelingen wordt gespeeld door onder anderen Kirsten Mulder (winnares Colombina 2014) en Martijn Nieuwerf (winnaar Arlecchino 2014), de regie is van Olivier Diepenhorst.

Smekelingen, een tekst van Euripides geschreven rond 420 v. Chr, wordt zelden gespeeld in Nederland en is nu tot en met 19 december te zien in de Nederlandse theaters. Meer informatie en de speellijst is te vinden op www.toneelschuurproducties.nl/smekelingen.

Over Smekelingen
Hoe om te gaan met oorlogen waar we niet om gevraagd hebben, maar waarin we wel betrokken raken? Zijn wij moreel verplicht in actie te komen tegen het onrecht? En pakken maatregelen tegen politieke systemen niet juist averechts uit? Ook Theseus, leider van Athene, ziet zich in de klassieke tekst van Euripides Smekelingen geconfronteerd met een oorlog die niet van hem is, maar waar hij zich tegen wil en dank mee moet bemoeien.

Olivier Diepenhorst over Smekelingen: “Geschreven rond 420 v. Chr, ten tijde van de Peloponnesische Oorlogen, leest Smekelingen vandaag de dag als een haarscherpe analyse van hoe onze westerse democratie, door een steeds onoverzichtelijker wordende internationale politieke situatie, onder druk komt te staan.”

´Bevrijd mijn kinderen uit de handen van de wetteloze Thebanen die de ledematen van omgekomen lijken laten liggen in de dood die de leden verslapt, als voedsel voor de beesten uit de bergen.´ Smekende vrouwen in Smekelingen

In Smekelingen ziet Theseus, de leider van het democratische Athene, zich geconfronteerd met de gevolgen van een oorlog die niet van hem is. Een groep ontheemde vrouwen uit Argos smeekt Athene hen te helpen. De lijken van de gesneuvelde krijgers moeten, na een oorlog tussen Argos en Thebe, voor de poorten van Thebe worden weggehaald om hen een waardige begrafenis te geven.

Theseus, die op geen enkele manier betrokken is bij deze oorlog, moet zich door de komst van de smekende vrouwen, tegen wil en dank toch mee bemoeien. Uit humanitaire overwegingen besluiten de inwoners van Athene ten strijde te trekken tegen Thebe. Maar een humanitaire oorlog is ook een oorlog en om de doden te begraven, zullen nog meer doden vallen.

Smekelingen is, na Ashes to Ashes en Stilte de derde voorstelling van Olivier Diepenhorst bij Toneelschuur Producties. Over Ashes to Ashes schreef de Volkskrant ****: “Erg mooi. En erg goed gedaan (…). …Kunnen een jonge regisseur en twee jonge acteurs een wrede meedogenloze Pinter aan? Ja.”

Rondom Smekelingen worden diverse extra activiteiten georganiseerd, zie toneelschuurproducties.nl/smekelingen.

Credits
Smekelingen is een voorstelling van Toneelschuur Producties, regie: Olivier Diepenhorst, tekst: Euripides, vertaling: Herman Altena, met: Kirsten Mulder, Martijn Nieuwerf, Justus van Dillen, Matthijs IJgosse, Jade Olieberg, dramaturgie: Thomas Lamers, decor: Marc Warning, licht: Yuri Schreuders, kostuums: Esmée Thomassen, productie, techniek en publiciteit: Toneelschuur Producties

- Advertentie -