Sponsorwandeling Orangutan Rescue in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

0

Op zaterdag 5 september houdt Orangutan Rescue een sponsorwandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De opbrengst gaat naar het Sintang Orangutan Center; een organisatie in West-Kalimantan die illegaal gehouden orang-oetans opvangt en ze weer uitzet in het wild.

Wandelaars hebben de keuze uit 3 routes: van 3,5 km, 9 km en 19 km. Start- en eindpunt van de wandeling is het bezoekerscentrum De Kennemerduinen (Zeeweg 12, Overveen). Deelnemers die de langste route lopen, kunnen starten tussen 10:00 u. en 11:00 u. Wandelaars die de kortere routes lopen, kunnen starten tussen 10:00 u. en 12:00 u.

Elke route loopt door een prachtig deel van het natuurgebied. In dit ruige landschap leven honderden soorten dieren, waaronder damherten, reeën, wisenten en koniks. Daarnaast komt hier een aantal unieke plantensoorten voor.

Het Sintang Orangutan Center (SOC) zorgt op dit moment voor 27 orang-oetans, maar er worden regelmatig nieuwe orang-oetans opgevangen. Deze orang-oetans hebben allemaal voedsel, medicijnen, huisvesting en verzorging nodig. En begeleiding om ze voor te bereiden op een leven in het wild. De organisatie is afhankelijk van giften en kan elke bijdrage goed gebruiken.
Aanmelden kan via www.orangutanrescue.nl/sponsorwandeling.

Orangutan Rescue
Orangutan Rescue is een Nederlandse organisatie die de orang-oetan en zijn leefgebied op Borneo beschermt. Zij doet dit door het Sintang Orangutan Center te steunen.

Sintang Orangutan Center
Het Sintang Orangutan Center (SOC) is gevestigd in Sintang; een plaats in West-Kalimantan op het Indonesische deel van Borneo. Hier worden orang-oetans opgevangen die door de lokale bospolitie (BKSDA) zijn weggehaald bij malafide handelaars of mensen die ze als huisdier hielden. Het SOC geeft de dieren medische verzorging en stimuleert hun natuurlijke gedrag en vaardigheden.

Als de orang-oetans in het opvangcentrum in Sintang voldoende zijn aangesterkt, gaan ze naar Tembak, een klein dorp in het binnenland van West-Kalimantan. De bewoners van dit dorp hebben een deel van hun bos (58 ha) aan het SOC ter beschikking gesteld als oefenbos. In dit oefenbos leren de orang-oetans – die vaak erg jong bij hun moeder zijn weggehaald – hoe zij moeten overleven in het wild.

Als de orang-oetans in het oefenbos zelfstandig kunnen overleven, worden ze uitgezet in het nabijgelegen Saranbos: een groot, ongerept stuk oerwoud ten westen van Tembak.
Palmolie

De belangrijkste oorzaak dat orang-oetans in handen van mensen vallen, is de grootschalige ontbossing voor de aanleg van palmolieplantages. Doordat de palmolie-industrie steeds verder doordringt in hun steeds kleiner wordende leefgebied1, is de kans groot dat zij geconfronteerd worden met mensen. Deze confrontaties hebben vaak een fatale afloop. Volwassen dieren worden vaak ter plekke gedood, en het jong dat veel vrouwtjes bij zich dragen wordt meegenomen als huisdier of handelswaar. Er zijn nog ca. 55.000 orang-oetans op Borneo en dat aantal wordt snel kleiner2.