Gemeente en reddingsbrigade bereiken akkoord over nieuwbouw

0

Wethouder Jeroen van Spijk en de Haarlemse Reddingsbrigade hebben met elkaar een oplossing gevonden voor de financiering van de nieuwbouw. Er was een tekort van € 100.000 dat overbrugd moest worden.

De gemeente en de reddingsbrigade en hun bouwer nemen beiden ca. 50% van deze resterende kosten voor hun rekening. Van Spijk rondde woensdag de onderhandelingen met de reddingsbrigade af. Dinsdag 7 juli wordt het onderhandelingsresultaat in het college besproken en naar verwachting vastgesteld.

Met het akkoord is de reddingsbrigade verzekerd van nieuwbouw op Schoteroog aan de Mooie Nel. Belangrijk, want de tijdelijke huisvesting in Spaarndam voldoet niet meer en dreigde een financiële strop te worden voor de vereniging. Reden voor Van Spijk om nu vaart te maken: “De reddingsbrigade is al 105 jaar belangrijk voor Haarlem, daar is iedereen het over eens. Het water staat hen aan de lippen. Ook door de gemeenteraad is hier een helder signaal over afgegeven. We hebben met elkaar gekeken welke mogelijkheden er zijn om het bedrag van een ton te overbruggen. Ik ben blij dat de gemeente niet alleen voor de kosten opdraait. Hiermee wordt nieuwbouw voor de reddingsbrigade realiteit én behoudt Haarlem haar reddingsbrigade. Wat mij betreft gaan we de tweede helft van dit jaar bouwen.

Voorzitter Ed Broertjes van de Haarlemse Reddingsbrigade reageert opgelucht en is tevreden met het bereikte resultaat: “Met dank aan de wethouder, de gemeenteraad, bouwer Bedrijf en Milieu en Reddingsbrigade Nederland kunnen we nu eindelijk aan de slag met de bouw van ons nieuwe onderkomen. We kunnen onze energie nu ook weer richten op waar we voor zijn: de veiligheid van mensen op en rond het water. Met de huidige weersomstandigheden komt dit resultaat wat dat betreft precies op tijd.

Nieuwbouw reddingsbrigade Haarlem Het nieuwe gebouw komt op Schoteroog aan de Mooie Nel en wordt ontwikkeld en gerealiseerd in samenspraak met de P.A.S. Academy (People, Autarkic, Solutions) en Bedrijf & Milieu. Directeur Gerard Nijboer: “Na een constructieve bespreking met de gemeente Haarlem en de Haarlemse Reddingsbrigade, hebben we gezamenlijk besloten, om van de nieuwbouw een leerproject te maken samen met onderwijsinstellingen in Haarlem.” De P.A.S. Academy houdt zich in de kern bezig met Transitiemanagement en Research & Development op basis van zelfvoorzienende gebouwen met een energie opbrengend karakter.