Helft van de Noord-Hollanders roddelt over buren

0

Roddelen is al sinds jaar en dag voor veel mensen een populair tijdverdrijf. Daarbij worden ook onze buurtgenoten niet gespaard. De helft van de Noord-Hollanders roddelt wel eens over hun buurman of buurvrouw.

Onderwerpen waar het meest over wordt gesproken zijn asociaal gedrag van de buren, overlast en de onderhoudsstaat van de woning of tuin van de betreffende buur. Schuldig voelen doen we ons niet. Slechts 5% van de Noord-Hollanders heeft spijt van hun roddelgedrag. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Buurtlink en onderzoeksbureau Panelwizard onder 1.000 Nederlanders.

Vrouwen smoezen vaker dan mannen, minste roddelaars in Zeeland
Vrouwen roddelen vaker over hun buurtgenoten dan mannen. Bijna 60% van de vrouwen geeft aan wel eens te smoezen over hun buurman of buurvrouw. Bij mannen ligt dit percentage op 50%. Daarnaast kletsen vrouwen vaker over het (slechte) gedrag van hun buurkinderen dan mannen. De inwoners van Zeeland roddelen het minst. Maar liefst 85% van de Zeeuwen geeft aan nooit te smoezen over hun buren. Het percentage roddelaars is het hoogst in Utrecht (63%) en Zuid-Holland (58%). Utrechters roddelen naast asociaal gedrag en overlast ook vaak over de (vermeende) relatieproblemen van hun buren.

Over Stichting Buurtlink
Stichting Buurtlink heeft in 2006 het online platform Buurtlink.nl ontwikkeld om het buurtgevoel in Nederland te versterken. Op het platform kunnen Nederlanders door hun postcode in te vullen, kennismaken met mensen in hun buurt en leuke en relevante informatie over hun buurt met elkaar delen. Ook kunnen buurtgenoten via het platform inspiratie opdoen voor activiteiten in hun buurt. De stichting hoopt hiermee de leefbaarheid in Nederlandse buurten te verbeteren en dat mensen zich nog meer thuis zullen voelen in hun woonomgeving. Buurtlink.nl is het grootste burenplatform van Nederland en heeft sinds de oprichting al 300.000 leden. Meer informatie over Buurtlink is te vinden op www.buurtlink.nl.