Solotentoonstelling Markus Selg

0

Wat is de relatie tussen technologie en spiritualiteit? Tussen ziel, geest en materie? Wat is archaïsch en wat is hedendaags? Wat is een ‘echt’ of authentiek beeld en wat is reproductie of imitatie? Dit zijn centrale vragen in het werk van de Duitse kunstenaar Markus Selg. In zijn sculpturen, collages, installaties en films verwerkt Selg voorwerpen en beeldelementen uit verschillende tijdperken en culturen.

Zijn werk is nu eens traditioneel en ambachtelijk, dan weer hoogtechnologisch. Hij onderzoekt wat het betekent om in een wereld te leven waarin het gros van de beelden alleen nog maar digitale data zijn, bits en bytes. Dat resulteert in een onvoorstelbaar divers beelduniversum waarvan zowel computergames, scifi-films, panorama’s, voodoo-praktijken, Bijbelverhalen en Azteekse legendes deel uitmaken.

Tentoonstelling
In zijn omvattende solotentoonstelling Primitive Data in De Hallen Haarlem toont Markus Selg (1974, Singen) werk uit de voorbije tien jaar. Zijn selectie wordt niet chronologisch gepresenteerd, maar geïnstalleerd in een omvattend ‘Gesamtkunstwerk’ dat zich laat lezen als een ‘cirkel van het leven’ – van geboorte tot dood. Terugkerende Leitmotieven in deze cirkel zijn ondermeer de idee van ‘het offer’ (een gave of geschenk aan een hogere macht) en water (van de mythologische rivier de Styx, die de boven- van de onderwereld scheidt, tot de beeldenstroom die ons dagelijks via internet en de sociale media overspoelt). In de ruimte van de Vleeshal realiseert Selg bovendien een nieuwe, site-specifieke multimedia-installatie, geïnspireerd op een reis naar Benin, waarin de huidige vluchtelingenproblematiek in Europa als achtergrondrefrein fungeert.

Primitief versus hightech
De titel Primitive Data verwijst naar language primitives in computerprogrammeertaal: de simpelste en kleinst mogelijke elementen die een programmeur tot zijn beschikking heeft. De titel bevat ook een interne tegenstelling: terwijl de term primitief refereert aan ‘oer’ en ‘barbaars’, verwijst data naar hedendaagse gedigitaliseerde informatieverstrekking. Data worden verwerkt door computers, maar op menselijk niveau ook in ons DNA, de biologische ‘harddrive’ die het verleden opslaat en de toekomst bevat. Onze voorouders zijn in dat DNA aanwezig maar hun kennis en wijsheid schuilt ook in het collectieve geheugen en in mythologische verhalen. Primitive Data legt een link tussen mythes rond het ontstaan van de mensheid en leven en gewoontes van de hightech mens in het huidige Informatietijdperk.

Markus Selg woont en werkt in Berlijn. Primitive Data is zijn eerste museale solotentoonstelling in Nederland. Zijn werk was eerder te zien bij o.a. BOX Freiraum in Berlijn, de Appel Arts Centre in Amsterdam en CAPC musée d’art contemporain de Bordeaux.

Haarlem Cultuur Festival
Met deze tentoonstelling luidt De Hallen Haarlem het culturele seizoen in. De opening op vrijdag 11 september sluit aan op het Haarlem Cultuur Festival dat in het weekend van 12 en 13 september een voorproefje geeft van het culturele aanbod in Haarlem in het nieuwe seizoen.

Info
De Hallen
Grote Markt 16, Haarlem
023-5115775
Solotentoonstelling Markus Selg, 12 september 2015 t/m 3 januari 2016.

De tentoonstelling van Markus Selg wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van Institut für Auslandsbeziehungen.

- Advertentie -