Kunst in de Doelen en de Doelen in de kunst

0

Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 12 en zondag 13 september krijgt iedereen de kans om een kijkje achter de schermen te nemen in en rond het Doelengebouw van de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32).

Je wordt meegenomen naar de Doelenzaal en de Doelenzolder, de Bottelarij, de Krijgsraadkamer, het Knegtshuijs en… de Gevangenis. De wandelingen zijn van 12:00 – 13:00 uur én van 15:00 – 16:00 uur. Tussen de rondleidingen door, dus van 13:00 – 15:00 uur treden deze beide dagen in de Doelenzaal koren op tijdens het jaarlijkse Korenlint. Zowel de rondleidingen als de optredens zijn gratis bij te wonen.

Rondleidingen
Tijdens de rondleidingen besteden we aandacht aan de schutterstukken die ooit in de Grote Zaal hingen en aan de architectuur van het Doelengebouw. Ooit was dit gebouw het domicilie van de schutterij, waar Ripperda het bevel voerde tijdens het Beleg van Haarlem. Het prachtige poortgebouw, dat gewelven met Tudorbogen heeft, is van de hand van de beroemde Haarlemse bouwmeester Lieven de Key, afkomstig uit Vlaanderen. Hij verfraaide ook de prachtige Renaissancegevel met voluten.

Bij het Doelengebouw zijn een drietal kunstobjecten te bewonderen, een prachtige buste van de Haarlemse schrijver Louis Ferron, een dromerig beeldje van een lezende jongen, en een zeer massief stuk steen met een mysterieuze inscriptie.

Korenlint
De Federatie Haarlemse Koren organiseert het weekend van 12 en 13 september haar jaarlijkse Korenlint in de binnenstad van Haarlem. Zo’n 80 tot 100 koren verzorgen op diverse locaties ongeveer 200 optredens van twee maal 20 minuten. Van klassiek tot pop; van oratorium tot nederpop; van Bach tot Beatles. Een bonte stoet aan zangers en zangeressen trekt twee dagen door de stad en zingt ook in de monumentale Doelenzaal de sterren van de hemel.

Info
Zaterdag 12 en zondag 13 september
Rondleidingen: van 12:00 – 13:00 uur én van 15:00 – 16:00 uur
Korenlint: van 13:00 – 15:00 uur
De Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 te Haarlem

Zowel de rondleidingen als de optredens zijn gratis te bezoeken. Voor meer informatie kijk op www.bibliotheekzuidkennemerland.nl en op www.korenlint.nl.

- Advertentie -