Spot burlende herten tijdens de Wild in Zandvoort-maand

0

De Amsterdamse Waterleidingduinen vormen in het najaar het decor voor een fantastisch schouwspel. Tussen de vele bunkers, stammend uit de Tweede Wereldoorlog, gaan enkele honderden herten in het natuurgebied in oktober op zoek naar een partner om mee te paren.

De hertenbokken gaan de strijd met elkaar aan om de harten van de aanwezige hinden te veroveren. Luid burlend laten de mannetjesherten van zich horen en houden ze concurrenten op de hoogte van hun aanwezigheid. Hoe sterker en gezonder het mannetje is, hoe vaker hij zal burlen. Maar ook fysieke strijd wordt niet geschuwd. Het harde doffe geluid van dreunende geweien is dan ook geen zeldzaamheid en het komt meer dan eens voor dat de bokken niet ongeschonden uit de strijd komen.

Om optimaal getuige te zijn van dit unieke fenomeen organiseert VVV Zandvoort de gehele maand oktober op zaterdag, zondag en donderdag om 15.30 uur burlwandelingen. Tijdens deze 1,5 uur durende wandeling gaat u samen met een gids van de paden af om het geweldige paringsritueel van dichtbij te aanschouwen. Speciaal voor de jonge geïnteresseerden worden er in de herfstvakantie kinder-burlwandelingen georganiseerd.

Wilt u met onze gids meelopen, koop dan vooraf uw voucher bij VVV Zandvoort. Uiteraard kunt u ook op eigen houtje het gebied verkennen. Ook dan koopt u uw entreekaartjes bij VVV Zandvoort.

De themamaand ‘Wild in Zandvoort!’ wordt ondersteund door een ‘Wild in Zandvoort’-pagina op de website van VVV Zandvoort. Op deze pagina is op verschillende manieren invulling gegeven aan het thema ‘Wild’. Zo is er volop aandacht voor de geweldige natuurgebieden die Zandvoort aan Zee omringen en de recreatiemogelijkheden die deze bieden, zoals fietstochten en georganiseerde wandelingen door deze gebieden. Ook is er plaats voor de heerlijke ‘wilde’ Zandvoortse keuken en wilde verblijfsarrangementen. De Wild in Zandvoort!-maand wordt op 4 oktober feestelijk geopend met het Zandvoort Alive langlaufen en op 31 oktober afgesloten met een uniek evenement. Hierover leest u binnenkort meer op www.wildinzandvoort.nl.

Wilt u mee lopen met één van de burlwandelingen? Koop dan vooraf uw voucher bij VVV Zandvoort. Wees er wel snel bij, want per wandeling is ruimte voor maximaal 20 personen. Voor meer informatie kijkt u op www.vvvzandvoort.nl.

- Advertentie -