Pletterij Cinema Club oktober 2015

0

Heb je ook zo’n zin in een tijdloze klassieker, met een weergaloos verhaal en oogstrelende beelden? Kom dan elke dinsdagavond naar de Pletterij Cinema Club. 

Wat is de meerwaarde van een film? Filmkenners Lenie Peetoom en Simon Turner voorzien afwisselend de cinematografische meesterwerken van een korte inleiding. De films in oktober worden ingeleid door Lenie Peetoom, thema: Europese meesterwerken.

DI 06 OKT 20.00 UUR. CINEMA CLUB: JULES ET JIM
Regie: Francois Truffaut, 1962.
Deze sprankelende film van meester regisseur Francois Truffaut met Jeanne Moreau in de hoofdrol is een ode aan de liefde. Catherine, gespeeld door Jeanne Moreau, is verliefd op twee mannen, trouwt uiteindelijk met Jules, maar kan Jim ook niet loslaten, met alle gevolgen van dien.
Volgens kenners is deze rol een hoogtepunt in het oeuvre van Jeanne Moreau.
U ziet hier de originele uitgave in prachtig zwart-wit beelden, waarin de voice-over van regisseur Truffaut als een zacht wind over de beelden waait en ons meevoert naar een andere wereld.

DI 13 OKT 20.00 UUR CINEMA CLUB: LE QUAI DES BRUMES
Regie: Marcel Carné, 1938.
Het wordt genieten met deze prachtige, sfeervolle Franse film. Dankzij het sublieme scenario van Jacques Prévert, topcameraman Eugen Schüfttan, de regie van Marcel Carné en niet te vergeten het uitstekende spel van Jean Gabin, Michele Morgan, Michel Simon en Pierre Brasseur.
Morgans alpino en regenjas lanceerden destijds een nieuwe mode.

DI 20 OKT 20.00 UUR CINEMA CLUB: DE GROTE STILTE
Regie: Ingmar Bergman, 1963.
Het werd een schandaalsucces, ´De grote stilte´ van Zwedens meest beroemde regisseur Ingmar Bergman. Er ontstonden niet alleen censuurproblemen in diverse landen, maar het werd ook nog eens de meest bediscussieerde film ter wereld. In West-Duitsland kwam de film zelfs in de Bondsdag ter sprake, en daar verscheen ook nog eens een speciale boekuitgave van wel 188 pagina’s onder de titel ‘Das Schweigen und sein Publikum’.

DI 27 OKT 20.00 UUR CINEMA CLUB: DIE BÜCHSE DER PANDORRA
Regie: Georg Wilhelm Pabst, 1929.
Die Büchse der Pandorra wordt erkend als één van de hoogtepunten uit de filmgeschiedenis en maakte van de Amerikaanse actrice en danseres Louise Brooks een wereldster in de rol van de verleidelijke Lulu, een vrouw die alleen maar leeft voor de liefde. De film is gebaseerd op twee voor die tijd nogal geweaagde toneelstukken van Frank Wedekind. Louise Brooks heeft inmiddels een icoonstatus bereikt. Voor een ansichtkaart van de firma Ross wordt voor Louise Brooks aanmerkelijk meer betaald dan die van Garbo, Dietrich, Valentino enz.

Info
Aanvang 20.00 uur. Toegang € 3,00, tot 25 jaar € 1,50 (inclusief lidmaatschap Cinema Club).
Reserveren is gewenst, via reserveren@pletterij.nl of bel 023 542 35 40.
Pletterij Debat en Cultuur is te vinden aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX in Haarlem.
Voor meer informatie: www.pletterij.nl.