Veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers in de Filmschuur

0

Dit najaar vertoont de Filmschuur wederom films onder de noemer Cracking the Frame: maandelijks zijn er veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers te zien. Deze serie start met een portret van de legendarische regisseur Robert Altman. Begin november volgt een documentaire over het veelbewogen leven van actrice Mary Louise Wilson.

Op maandag 12 oktober is Altman te zien, een diepgaande documentaire over de Amerikaanse regisseur Robert Altman (1925-2006), een van de meest invloedrijke filmmakers uit de geschiedenis. Hij maakte veelgeprezen films als ‘M*A*S*H’, ‘The Long Goodbye’, ‘Nashville’, ‘The Player’ en ‘Gosford Park’.

Door zijn unieke stijl verwierf hij zowel vrienden als vijanden. Hij lapte alle Hollywood conventies aan zijn laars en boog niet voor machtige filmproducenten. Documentairemaker Ron Mann vermengt archiefbeelden met interviews met enkele belangrijke acteurs uit zijn films. Van Lily Tomlin, Robin Williams en Julianne Moore tot Michael Murphy, James Caan en Bruce Willis. Ook sprak hij met familieleden en met zijn vaste producent om de kijker zo toegang te geven tot een onbekend deel uit Altmans leven.

Op maandag 7 november vervolgt de serie met She’s The Best Thing in It. Broadway veteraan en Tony winnares Mary Louise Wilson geeft haar eerste acteerles aan een groep jonge acteurs, waarbij ze er niet voor terugdeinst hun dromen van de rode loper weg te vagen en hen uitdaagt emotionele oprechtheid in hun spel te tonen. De les wordt gegeven in New Orleans, waar Wilson opgroeide in de jaren veertig. We zien haar terugkijken op haar leven met een competitieve zus, een pijnlijke jeugd, een kortdurend huwelijk, alcoholisme en haar herontdekking, op haar zestigste, als toneelschrijfster en actrice in ‘Grey Gardens’, haar one-woman show over mode icoon Diana Vreeland. Naast Mary Louise Wilsons oprechte terugblik op haar leven, zien we interviews met andere grote (toneel)acteurs als Frances McDormand, Melissa Leo, Tyne Daly en Estelle Parson. Ron Nyswaner stelt aan de kaak wat het acteursvak inhoudt, of het aangeleerd kan worden, wat ‘talent’ is, en of het beroep zwaarder is voor vrouwen.

Ook Iris (over modeicoon Iris Apfel) en A Ballerina’s Tale (over Misty Copeland, de eerste Afro-Amerikaanse prima ballerina van het American Ballet Theatre), de laatste twee films uit deze vijfde editie van Cracking the Frame, zullen in de Filmschuur te zien zijn.

Kaarten voor de films zijn verkrijgbaar op www.filmschuur.nl, telefonisch op 023-5173910 of aan de kassa van de Filmschuur, Lange Begijnestraat 9 in Haarlem.

- Advertentie -