De IJzeren Eeuw, het begin van ons moderne Nederland

0

De 19e eeuw gold lange tijd als saai, maar is in werkelijkheid het begin van een tijdperk van onophoudelijke innovatie en versnelling. Eén metaal lag aan de basis van deze ontwikkelingen: ijzer.

In deze lezing op dinsdag 27 oktober van 20:00 – 22:00 uur, laat Hans Goedkoop aan de hand van een aantal voorbeelden zien wat ijzer allemaal mogelijk maakte. De avond vindt plaats in de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32) en de toegangsprijs bedraagt € 7,50; niet-leden betalen € 10,-. Reserveer je kaartje online via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.

Historicus en schrijver Hans Goedkoop presenteerde onlangs een succesvolle televisieserie over de 19e eeuw als IJzeren Eeuw en schreef er met Kees Zandvliet een boek over. Niet alleen de aanleg van vaar- en spoorwegen, de bouw van machines en dus de industrialisatie, maar ook de uitbouw van de liberale vrijhandel – én van de staatsbemoeienis om die weer in te perken werd door ijzer mogelijk. Met de komst van de monarchie en van een grondwet die nog steeds de basis vormt van de huidige, is deze IJzeren Eeuw het begin van ons moderne Nederland.

Info
Dinsdag 27 oktober, van 20:00 – 22:00 uur
de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 te Haarlem
De toegangsprijs bedraagt € 7,50; niet-leden betalen € 10,-

Meer informatie via: www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)