Jouw FM stopt: “stoppen op het hoogtepunt”

0

Eigenwijs, anders en vooruitstrevend. Dat is Jouw FM. Vol trots en lef hebben wij besloten om geheel in stijl te stoppen. Namelijk, op ons hoogtepunt! Daarmee komt op zaterdag 12 december 2015 een eind aan ruim twintig jaar radio in Bloemendaal en omstreken.

Jouw FM 2015. PR foto.Al ruim twintig jaar is Jouw FM de omroep voor de gemeente Bloemendaal. In de jaren 90 begonnen als Antenne Bloemendaal en later bekend geworden onder de naam AB-Radio. In 2011 gooide de omroep het roer om en ging verder als Jouw FM.

Bij de lancering in juni 2011 heeft Jouw FM de lat zeer hoog gelegd en zichzelf flinke doelen gesteld. “Al onze doelen die we voor ogen hadden zijn stuk voor stuk gehaald. Het heeft zelfs onze stoutste verwachtingen overtroffen”, aldus de woordvoerder van Jouw FM. “Eén van onze doelen was het ontwikkelen en klaarstomen van talent. Op radiogebied hebben we dit op een vernieuwende manier proberen te doen. Naast intensieve training door onze eigen mensen hebben we regelmatig workshops georganiseerd onder leiding van landelijk bekende radiomakers. Inmiddels is vrijwel iedereen uit ons opleidingstraject voor- of achter de schermen werkzaam bij landelijke- en regionale media. Ook op redactioneel gebied zijn veel van onze talenten terecht gekomen bij digitale- en schrijvende pers. Overigens werkt het overgrote deel ook gewoon nog steeds met veel passie en plezier als vrijwilliger bij Jouw FM.

Vooruitstrevend en crossmediaal
Jouw FM is altijd vooruitstrevend en innovatief geweest. Zo won de omroep een ‘Olon Award’ in de categorie: “crossmediaal”. Een landelijke vakprijs uitgereikt door professionals binnen de mediawereld. Ook was Jouw FM de eerste officiële nieuwspartner van RTV NH en daarmee de oren en ogen van Kennemerland.

Wie de radio aanzet hoort geen doorsnee lokale omroep. Met ‘state of the art’ jingles en vormgeving valt Jouw FM op. “Of het nou gaat om de website, social media of de radio zelf; we proberen het altijd op een vernieuwende manier aan te pakken. Soms werkt iets fantastisch en soms iets minder goed. Toch, als je niet blijft bewegen gebeurt er ook niets.

Waarom stoppen op het hoogtepunt?
Het (lokale) medialandschap in Nederland is sterk aan het veranderen. Vanuit de politiek wordt de druk verder verhoogd en geldkranen worden dichtgedraaid. Dit is goed te merken; veel omroepen vallen om door geldproblemen of komen bestuurlijk tot de conclusie dat ambities niet gehaald kunnen worden.

Voor een lokale omroep is er vandaag de dag nog toekomst, maar over een jaar? “Jouw FM denkt dat een regionale omroep als bijvoorbeeld RTV NH een steeds grotere en belangrijkere rol zal gaan spelen in de regio”, aldus de woordvoerder van Jouw FM. Ook nieuwe (online) initiatieven weten steeds sneller, goedkoper en ongesubsidieerd op een prima manier lokaal nieuws te verslaan. Het is in onze ogen een kwestie van tijd voor het fenomeen lokale omroep volledig achterhaald is.

Toekomst
Het afgelopen jaar hebben we met het hele team van Jouw FM op een eerlijke- en realistische manier naar de toekomst gekeken. Met een steeds groter wordende druk op al onze vrijwilligers, zijn we tot de conclusie gekomen dat de top is bereikt. We hebben al onze doelen gehaald. Voor minder doen we het niet. Samen met onze dertig vrijwilligers hebben we daarom de knoop doorgehakt en besloten om vol lef en trots op ons hoogtepunt te stoppen.  iet omdat we moeten; maar omdat we het zelf willen. Wat ons betreft uniek voor een lokale omroep in Nederland”, aldus de woordvoerder van Jouw FM.

Financiële verantwoording
Veel lokale omroepen in Nederland hebben te kampen met geldproblemen. Daarnaast hebben veel omroepen hoge leningen afgesloten bij hun gemeentes. Jouw FM is daar een uitzondering op en stopt als financieel kerngezonde omroep. Gezien het jaar nog niet ten einde is stort Jouw FM de subsidie over het jaar 2015 volledig terug aan de gemeente Bloemendaal.

Goed doel
Jouw FM heeft in nauwe samenwerking met de organisatie Free Press Unlimited een passende bestemming gezocht voor de overgebleven financiële middelen. Die bestemming werd een radiostation op bijna 7000 kilometer afstand: Radio Sagarmartha in Nepal. Een communityradiostation met twee miljoen luisteraars dat begin dit jaar door de aardbeving vrijwel alles is kwijtgeraakt. Jouw FM helpt radio Sagarmartha en neemt de bouw van een nieuw studiocomplex voor haar rekening. Daarmee is het eind van Jouw FM een nieuw begin voor Radio Sagarmatha in Nepal. “Al onze medewerkers hadden direct een goed gevoel toen ze over dit plan hoorden. Het helpen van een groep vrijwilligers aan de andere kant van de wereld met exact dezelfde passie is uniek! Het goede doel past daarom enorm goed bij Jouw FM”, aldus de woordvoerder van Jouw FM.

Laatste uitzending
Zaterdag 12 december is de allerlaatste dag dat Jouw FM te horen zal zijn. Naast alle Jouw FM jocks wordt er die dag verschillende malen live geschakeld met Nepal waar de bouw van het radiostation dankzij Jouw FM inmiddels in volle gang is. Daarna neemt de omroep op passende wijze afscheid en zal het stil zijn op alle mediakanalen van Jouw FM. Het radiostation is tot en met 12 december 21.00 uur 24/7 te beluisteren. Natuurlijk via 105.8 FM, kabel 89.0 Mhz in de gemeente Bloemendaal en online via Jouwfm.nl. Ook de Jouw FM nieuwsredactie blijft tot die tijd actief via sociale media, online en radio.

Bedankt!
Jouw FM bedankt alle vrijwilligers. Dankzij jullie was Jouw FM het Jouw FM wat we wilden zijn. Veel dank ook aan de gemeente Bloemendaal, adverteerders, luisteraars en websitebezoekers. Met veel genoegen brachten we Jouw Nieuws en Jouw Muziek!

Het team van Jouw FM
Rutger, Giorgio, Robin, Vincent, Kevin, Julius, Annemarie, Greg, Romy, Ilse, Leroy, Eelco, Hubert, Valerie, Mike, Robert, Dave, Rico, Thijs, Melvin, Dennis, Roderick, Stefan, Erwin, Jeroen van S, Jeroen H., Matthieu, Tamara, Stephan, Frank, Wendy, Rianne, John, Rene.