Home Instead Zuid-Kennemerland maakt thuis wonen met dementie mogelijk

0

Op woensdag 25 november organiseert Home Instead Thuisservice Zuid-Kennemerland een gespreksavond over het thema ‘dilemma’s en oplossingen bij het thuis blijven wonen met Dementie’ in Casca de Luifel, Herenweg 96 te Heemstede. Deze bijeenkomst maakt deel uit van de nationale Alzheimer campagne van Home Instead. Home Instead heeft hierbij een aantal toonaangevende partijen betrokken, waaronder ISAO (Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek) en DAZ. Basis voor de dialoog met het publiek is de film van Pim Giel “Mijn hoofd in jouw handen”, waarvan op deze avond de verkorte versie wordt vertoond.

Er zijn oplossingen mogelijk voor mensen met dementie. Nog niet zozeer in de zin van voorkomen of behandelen, wel in het vinden van antwoorden op alledaagse en praktische uitdagingen thuis, in het leven van alledag. Bij Home Instead gaat het niet alleen om ‘zorg’, maar om welzijn, kwaliteit en respect van leven, gericht op de autonomie, zelfregie en behoud van sociale en maatschappelijke rollen. Het zorgen voor levensvreugde en het maken van eigen keuzes zodat mensen een antwoord kunnen vinden in het omgaan met dementie. Nicole Kindt, regiomanager Home Instead Thuisservice Zuid-Kennemerland vertelt: “Een klant van ons houdt erg van fietsen, zelf vindt ze dit heel moeilijk. Haar partner begrijpt hier niets van, zo nu en dan stimuleert hij zijn vrouw met als gevolg dat zij vele uren later overstuur thuiskomt omdat ze verdwaald was. Onze CAREGiver komt nu wekelijks langs, ze gaat met mevrouw fietsen, waar ze van geniet. Meneer heeft even respijt en heeft geleerd van de CAREGiver hoe hij moet omgaan met de dementie van zijn vrouw.

Discussieavond
De discussieavond staat in het teken van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. De bijeenkomst is bedoeld voor kinderen en/of partners van dementerenden, het regionale dementienetwerk, professionals en WMO beleidsadviseurs. De film van Pim Giel is aangrijpend en zal bij de bezoekers veel herkenning geven. Bezoekers kunnen meepraten over de dilemma’s van de omgeving van dementerenden en krijgen inzicht in de mogelijkheden voor thuiswonenden met dementie. Ook wordt ingegaan op de verschillende onderzoeken over Alzheimer. Kindt geeft een voorbeeld van de hulp die Home Instead biedt: “Een van onze klanten belde vanmiddag. Meneer vroeg zich af of we ook in de verpleeginstelling willen blijven komen. De CAREGiver is namelijk buitengewoon goed in staat om contact met zijn vrouw (vergevorderd stadium dementie) te maken, ze genoot al van dat moment toen ze nog thuis woonde en hij wil dat heel graag voortzetten, omdat het hem rust geeft op het moment dat hij er niet kan zijn.

Over Home Instead
Home Instead is ’s werelds grootste niet-medische dienstverlener voor senioren. Ruim 65.000 CAREGivers in achttien landen verlenen zorg en service aan (voornamelijk) ouderen. Home Instead telt in totaal zo’n 1000 franchisenemers waarvan twaalf franchisevestigingen in Nederland.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)