Klimaattrein naar Parijs

0

Op vrijdagochtend 27 november om 09.06 uur vertrekt De Groene Top Trein vanaf station Haarlem. De driehonderd meter lange trein vormt een rijdende petitie en vraagt aandacht voor klimaatverandering, milieuproblematiek en de VN Klimaattop in Parijs. In wachtkamer op perron 3a presenteren de gemeente Haarlem en betrokken partners uit de stad de Haarlemse klimaat initiatieven.

De Groene Top Trein rijdt door vijf klimaatvriendelijke gemeenten naar eindstation Utrecht. Voordat de trein uit Haarlem vertrekt, is er een ontbijt waar Cora-Yfke Sikkema, wethouder Duurzaamheid, de delegatie – politici, groene ondernemers, bestuurders en BN’ers – verwelkomt. Ook de Groene Mug en jonge Haarlemse klimaathelden zijn erbij.

Samen doen
Sikkema: “Haarlem wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Om deze hoge ambitie waar te maken werken we als gemeente al een aantal jaren nauw samen met woningcorporaties, banken, (energie)bedrijven, scholen en tal van andere instellingen. We zien steeds meer bewoners initiatieven nemen omdat energiebesparing ook leuk is en geld bespaart.” In de Haarlemse presentatie komen een aantal spraakmakende voorbeelden van projecten en initiatieven aan bod.

Jonge klimaathelden
Stichting Milieubende organiseerde een competitie in de vijf steden waar de Groene Top Trein stopt. Leerlingen schreven hun beste ideeën tegen klimaatverandering op in het Klimaatheldenboek. Leerlingen van de Dr. H. Bavinckschool presenteren hun duurzame plannen in de wachtkamer 2de klas op perron 3a en stappen daarna op de Klimaattrein. ’s Avonds wordt de landelijke winnaar van de competitie bekend gemaakt in Utrecht.

‘Train to Paris’
Vanuit heel Europa reizen delegaties met “Trains to Paris” naar de VN Klimaattop, zo ook de Nederlandse delegatie. Op zaterdag 28 november vertrekt de Thalys vanuit Rotterdam richting Parijs. Voorafgaand aan het vertrek ontvangt staatssecretaris Dijksma de ‘opbrengst’ van de Groene Top Trein. Onderweg zit de delegatie namelijk niet stil: aan boord vindt een congres plaats waar de leden zich voorbereiden op de Klimaattop. Van 30 november tot en met 11 december 2015 werken de deelnemende landen samen aan een nieuw wereldwijd klimaatverdrag: de opvolger van het Kyoto Protocol.

Meer informatie en inspiratie staat op www.degroenemug.nl en www.degroenetoptrein.klimaatcoalitie.nl.