Penning van verdienste voor Eric J. Coolen

1

Loco-burgemeester Jack van der Hoek reikte zaterdag 28 november de penning van verdienste uit aan de Haarlemse illustrator Eric J. Coolen (50). Het college van B&W kent hem deze onderscheiding toe op grond van de grote betekenis van zijn werk voor de promotie van Haarlem.

Eric J. Coolen heeft als Haarlems’ ‘stadstekenaar’ een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Daarvan getuigen tal van kranten, tijdschriften, boeken, maar ook bijzondere grafische producties als kaarten en leporello-uitgaven. Hij tekent als een waar chroniqueur gedenkwaardige gebeurtenissen in de stad op. Zijn verstripte gedichten zijn daar een voorbeeld van. Eric J. Coolen stond ook aan de basis van de ’Haarlemse Notenkrakers’. Deze door hem geportretteerde bekende Haarlemmers maken nu deel uit van een ‘Muur van Faam’.

Ook in de Haarlemse openbare ruimte is veel werk van Eric J. Coolen te vinden. In 2006 vervaardigde hij een bronzen borstbeeld van Samuel Ampzing, dat op de Oude Groenmarkt is te vinden. Eén van de vijf glas-in-lood-ramen in de Bakenesserkerk werd door hem ontworpen. Aan de Nieuwe Gracht bevindt zich het door hem ontworpen beeld van de meermin, naar een 14e-eeuwse Haarlems mythe. Het ontwerp voor de klok op het Verwulft, de gevelsteen op molen De Adriaan en het uithangbord bij antiquariaat De Vries & De Vries aan de Damstraat zijn eveneens van zijn hand.

Eric J. Coolen is tot slot mede-oprichter van het Ampzing Genootschap, Literair Haarlem en Nieuwe Gracht Producties, waarvoor hij tevens het tekenwerk verzorgt. Voor het Ampzing genootschap is hij lange tijd ook actief als tekstschrijver, componist, gitarist en zanger.

In 2013 was Eric J. Coolen publiekswinnaar van de Kunst- en Cultuurprijs De Olifant.

- Advertentie -

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.