Oeroeg in IJmuiden

0

Naar het gelijknamige boek van Hella S. Haasse, uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij

Op zondag 7 februari speelt de muziektheatervoorstelling Oeroeg in Stadsschouwburg Velsen, IJmuiden. Oeroeg, naar het gelijknamige boek van Hella S. Haasse vertelt het verhaal van de vriendschap tussen een Javaanse jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Leopold Witte (DE VERLEIDERS, Gooische Vrouwen) en Helge Slikker (Miss Molly & Me, Gejaagd door de wind) geven samen het verhaal vorm tot een speelse, zintuiglijke en muzikale vertelling.

‘Oeroeg was mijn vriend’. Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella S. Haasse uit 1948, dat al decennialang op leeslijsten van scholieren prijkt, werd verfilmd, meer dan vijftig drukken kent en in elf talen is vertaald.

Oeroeg vertelt het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Javaanse jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. De theaterversie gaat over opgroeien in een land dat niet het jouwe is en het verlangen daarnaar. Over ontheemd zijn van je geboortegrond, het samenkomen van culturen en de verzoening met het onbekende: thema’s die ook vandaag de dag nog volop aan de orde zijn.

De 70 jarige geschiedenis sinds het verschijnen van Oeroeg wordt in de voorstelling niet ontkend. De manier waarop wij nu kijken naar de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië en de politionele acties van Nederland eind jaren 40 is wezenlijk veranderd. De voorstelling bevat ook nieuwere teksten van Hella Haasse, die tot aan het einde van haar leven bleef reflecteren op haar debuutroman.

Leopold Witte (De Verleiders, Gooische Vrouwen) en Helge Slikker (Miss Molly & Me, Gejaagd door de wind) geven samen het verhaal vorm tot een speelse, zintuiglijke en muzikale vertelling.

Bos Theaterproducties en MATZER Theaterproducties brachten eerder samen de veelgeprezen boekbewerkingen van o.a. Gejaagd door de Wind, Knielen op een bed violen en De eenzaamheid van de priemgetallen naar het theater.

NB: In verband met gezondheidsredenen zal Madeleine Matzer, in tegenstelling tot eerdere berichten, deze productie niet regisseren. Bewerking en concept zijn wel van haar hand. De regie wordt gedaan door Michiel de Regt (o.a. Toneelschuur en Orkater).

Info
Zondag 7 februari
Stadsschouwburg Velsen, IJmuiden

youtu.be/dIiztPxlV4c

- Advertentie -