Kleine Wildernis beste Groene Initiatief Noord-Holland

0

De Kleine Wildernis van Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) is de winnaar van de Eerste Hulp bij Groen prijs 2016. De jury voorziet een succesvolle toekomst voor het idee om in Noord-Holland kleine bossen aan te planten die o.a. fijnstof en overtollig regenwater opvangen.

Het groene initiatief ‘Kleine Wildernis’ werd uit 30 inzendingen gekozen voor de Eerste Hulp bij Groen prijs. Voor het derde jaar op rij loven samenwerkende natuurorganisaties en de provincie Noord-Holland deze prijs uit aan burgers die op eigen initiatief een bijdrage leveren aan de natuur in onze provincie. De Publieksprijs ging naar het innovatieve ‘Symbioculture Farm’.

Juryprijs: Kleine Wildernis
Initiatiefnemer Daan Bleichrodt van Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) legt samen met buurtbewoners, schoolkinderen en de hulp van lokale overheden in heel Noord-Holland kleine dichtbegroeide bossen aan. Zo’n ‘Kleine Wildernis’ heeft veel voordelen: herstel van biodiversiteit, opvang van overtollig regenwater, zuivering van de lucht en minder hitte. Bekijk hier een filmpje over de eerste Kleine Wildernis in Zaandam. Het prijzengeld van 1.000 euro gaat IVN benutten om in Noord-Holland een tweede ‘Kleine Wildernis’ aan te leggen.

De winnaar ontving de juryprijs t.w.v. 1.000 euro uit handen van de juryleden Sjakel van Wesemael (PWN, drinkwaterbedrijf en beheerder van de Noord-Hollandse duinen), Laurens Bonekamp (boswachter Staatsbosbeheer) en Rob Krom (Hoofd GebiedsAdvies Alkmaar, ingenieursbedrijf Sweco). De jury voorziet een grootse toekomst voor het project. Juryvoorzitter Sjakel van Wesemael: ‘Het is heel simpel: de Kleine Wildernis voldoet aan alle criteria; het draagt bij aan de biodiversiteit in Noord-Holland, tegelijk betrekt het mensen bij natuur, heeft potentie om heel succesvol te worden en kan een vliegwielfunctie hebben voor andere projecten en regio’s.’

Publieksprijs: Symbioculture Farm
Het publiek verkoos het project ‘Symbioculture Farm’ voor de publieksprijs, boven de andere genomineerden Restauratie paddenpoel Dassenveld en Westplas Outside. Het idee om op festivals met rijdende urban farms bewustwording te kweken voor voedselproductie in de toekomst, was grotendeels nieuw voor het publiek. Maar initiatiefnemer Milan Meyberg, die na Groningen nu in de binnenstad van Amsterdam een ‘Symbioculture Farm’ wil realiseren, overtuigde met zijn enthousiaste presentatie. Bekijk hier het gehele plan.

Over de prijs
Burgers nemen steeds meer het heft in eigen hand, ook op het gebied van natuur. De provincie en de samenwerkende natuurorganisaties in Noord-Holland willen deze groene initiatiefnemers faciliteren met hun kennis, en samenwerking tussen bestaande vrijwilligers en nieuwe initiatiefnemers bevorderen. De Eerste Hulp bij Groen prijs werd voor de derde keer uitgereikt op de Groene Dialoogdag, netwerkevent voor iedereen die in Noord-Holland actief is in het groen, georganiseerd door IVN in opdracht van provincie Noord-Holland.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)