Menno Post geïnaugureerd tot 144ste SVH Meesterkok

0

Op maandag 23 januari is Menno Post (39), chef-kok en mede-eigenaar van De Bokkedoorns** in Overveen, geïnaugureerd tot SVH Meesterkok.

Voormalig eigenaar John Beeren Sr. sprak een welkomstwoord en blikte terug op het Meesterrijke verleden van De Bokkedoorns, waar – naast Menno Post – bekende namen als SVH Meesterkoks Gerrit Greveling en Lucas Rive maar ook SVH Meestergastheer Peter Bruins hun meestertitel hebben behaald.

Menno Post had SVH Meesterkok Michel van der Kroft van ‘t Nonnetje** in Harderwijk gevraagd als inaugurator. Michel roemde Menno’s doorzettingsvermogen, discipline, nieuwsgierigheid, liefde voor het vak en creativiteit. “Én hij kan goed rekenen, wat hem goed van pas zal komen nu hij het pad van ondernemerschap gaat bewandelen.” Michel noemde het knap hoe Menno rekening heeft gehouden met de vaste gasten van De Bokkedoorns, maar langzaamaan ook zijn eigen stempel op de keuken heeft gedrukt. Hij had een heel bijzonder cadeau meegenomen voor Menno: “Bij mijn inauguratie in 2005 kreeg ik van mijn inaugurator Constant Fonk zijn Escoffier. Dat betekende heel veel voor mij. Daarom wil nu graag mijn Escoffier overdragen aan jou, als symbool voor het doorgeven van deze mooie titel aan de nieuwe generatie SVH Meesterkoks.

Geheimen van de keuken delen
Voordat Menno Post begin 2013 overstapte naar De Bokkedoorns, werkte hij meer dan tien jaar bij Ron Blaauw Restaurant in Ouderkerk aan de Amstel. Menno: “Daar heb ik mij met jongens als Stefan van Sprang, André Gerrits, Egon van Hoof en Joris Bijdendijk ontwikkeld. Samen vechten voor de top en elkaar beter maken.” Een andere persoon die belangrijk was voor zijn ontwikkeling is Cas Spijkers. “Hij heeft echt het vuur in mij aangestoken om alles uit het vak te halen, maar wel op een manier dat je er ook heel veel plezier van hebt. Hij heeft me ook geïnspireerd om voor SVH Meesterkok op te gaan. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel met SVH Meesterkoks gewerkt. Ik keek er naar op hoe geweldig het is om door hard te werken die titel te behalen, wetende dat het niet voor iedereen is weggelegd. Dat maakt het nog mooier. Nu ik SVH Meesterkok ben, wil ik het voortouw nemen om het ambacht en echte vakmanschap hoog te houden en het bij te brengen aan de jongere generatie koks. Zij hebben chefs nodig die de geheimen van de keuken met ze willen delen.” Maar naast al zijn werkzaamheden vindt Menno ook thuis zijn belangrijk. “Ook daar ontwikkel je je als mens en dat proef je terug in mijn keuken.

SVH Meestertitels
SVH beheert namens de horecabranche sinds 1980 de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). Het is de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het betreffende vak en stimuleren professionals om het beste uit zichzelf te halen. De Meestertitels zijn inmiddels een keurmerk geworden, een begrip dat niet meer is weg te denken uit de Nederlandse horeca.