Is iedereen muzikaal?

0

Kenniscafé in de Bibliotheek Haarlem Centrum

Meeklappen op de maat van muziek: we kunnen het allemaal. Ook het herkennen van een liedje is voor de meesten van ons een fluitje van een cent. Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk? En wat heeft het met muzikaliteit te maken? Henkjan Honing, hoogleraar Cognitieve en computationele muziekwetenschap, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam is op dinsdag 14 februari te gast in het Kenniscafé in de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32).

Henkjan Honing laat zien dat luisteraars muzikaler zijn dan ze zelf denken. Wij zijn geen passieve consumenten, wij maken muziek. Ook als we wegzakken in het pluche van het Concertgebouw, of meedeinen op een concert in Ahoy. Ons geheugen, onze emoties en onze verwachtingen zijn onze klankkast.

Recente onderzoeksresultaten tonen het onomstotelijk aan: pasgeboren baby’s hebben gevoel voor ritme, kleuters kunnen de maat houden, en volwassenen hebben een feilloos gevoel voor timing. Elke luisteraar is zijn eigen muzikale expert.

Henkjan Honing studeerde in Utrecht, Stanford en London en is als hoogleraar Cognitieve en computationele muziekwetenschap verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ooit begonnen als musicus besloot hij voor de wetenschap te gaan. Met als enige doel: uitvinden wat ons muzikale dieren maakt. Hij heeft zich doen kennen als iemand die fundamentele inzichten verschaft in de rol van perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek. De Volkskrant schreef over zijn boek Iedereen is muzikaal:‘Het grote verhaal over hoe het nu precies zit met het luisteren naar muziek.’

Info
Dinsdag 14 februari | 20:00 – 22:00 uur | € 5,- / € 7,50 (niet-leden)
de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 te Haarlem

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.

Advertentie