Meer dan driekwart seksueel getinte foto’s en berichten verstuurd via Snapchat

0

Jongeren lijken ten onrechte te denken dat hun ‘sexts’ op Snapchats veilig zijn

Sexting is een actueel probleem. Voor jongeren kan het verspreiden van naaktfoto’s of foto’s in ondergoed voor grote problemen zorgen. Uit recent Nederlands onderzoek onder jongeren van 12 tot 17 jaar blijkt dat Snapchat verreweg het populairste sexting-medium is. Maar liefst 76,1% van de seksueel getinte foto’s en berichten versturen jongeren via deze app.

Daar is een groot risico aan verbonden“, zegt Marjolijn Bonthuis van Safer Internet Centre Nederland. “Dat de beelden niet automatisch op internet worden opgeslagen lijkt veilig, maar is het niet. Een screenshot is immers zo gemaakt én verspreid.

Op 7 februari 2017 is het Safer Internet Day. Op deze jaarlijks terugkerende dag wordt in meer dan honderd landen wereldwijd aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. In het kader van deze dag zijn twee onderzoeken uitgevoerd.

  • Het onderzoek ‘Jongeren en online-veiligheid. Over risicovol mediagebruik en de rol van ouders’ is een initiatief van Kliksafe (in samenwerking met Dr. Annemarie van Oosten van de Universiteit van Amsterdam)
  • Het onderzoek ‘Safer Internet Day 2017: Sexting onderzocht’ in opdracht van het Safer Internet Centre Nederland. Het actuele probleem sexting is een belangrijk onderdeel van het onderzoek. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat bijna een kwart (23%) van de jongeren tussen 12 en 17 jaar wel eens een naaktfoto of foto in ondergoed heeft ontvangen. Meisjes ontvangen vaker ‘sexts’ (24,5%) dan jongens (21,6%). Zij doen zelf ook vaker aan sexting: 7,1% van de meisjes tegenover 5,5% van de jongens.

Het gevaar van Snapchat
Van de jongeren die aan sexting doen gebruikt meer dan driekwart Snapchat – 76,1% van de pikante foto’s wordt via dit medium verstuurd. WhatsApp komt met 47,8% op de tweede plaats. Facebook vult met 9% de top 3 aan. “Dat Snapchat zo populair is voor sexting komt mede doordat de foto’s die je zo verstuurd niet automatisch op internet worden opgeslagen”, zegt Marjolijn Bonthuis van Safer Internet Centre Nederland. “Dit is een enorme valkuil, want zo lijkt het medium veilig voor sexting, maar dat is het niet. Het klopt dat je foto of bericht binnen no-time uit Snapchat verdwenen is, maar je moet niet vergeten dat een screenshot snel gemaakt én verspreid is. Zo kan een naaktfoto die je voor je vriend of vriendin maakte je nog jaren blijven achtervolgen.”

Bewustwording vergroten door te praten
De bewustwording van het risico op verspreiding van sexts is aanzienlijk toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat 9 op de 10 jongeren verwacht dat de beelden verder verspreid worden, terwijl 64% dat zeker weet. Vorig jaar wist slechts 10% dit zeker.

Ouders blijken veruit de belangrijkste informatiebron (77,2%) voor jongeren als het gaat om online-risico’s. In Nederland bespreekt 93% van de ouders het internetgedrag van hun kind(eren) en 65,1% heeft het specifiek over sexting. Na roken geven ouders over dit onderwerp de meeste voorlichting. “Als er thuis veel over het onderwerp wordt gesproken, werkt dat risico-verlagend“, zegt Bert Jan Peters, directeur van Kliksafe. “Hierbij blijken vragend en belangstellend informeren (“Vertel eens…”) en een wederzijds gesprek (samen afspraken maken) aanmerkelijk beter te werken dan eenrichtingsverkeer (met opdrachten en preken) en onderhandelen (“Als jij dit doet, mag je dat”).” De meerderheid van de ouders kiest voor de constructieve eerste twee manieren van communiceren.

Advertentie