Is ons pensioenstelsel houdbaar?

0

Kenniscafé

Kraakt ons pensioenstelsel in zijn voegen, of valt het wel mee? Hoe steekt het stelsel precies in elkaar, waar dreigt het mis te gaan en zijn jongeren de dupe van het huidige stelsel? Hoogleraar Pensioenrecht aan de VU Erik Lutjens geeft inzicht en schetst oplossingen en mogelijke alternatieven.

Nederlanders worden steeds ouder. Hierdoor nemen de pensioenkosten toe. Bovendien is het huidige pensioenstelsel gevoelig voor schommelingen op de financiële markten. Daarom gaat de AOW-leeftijd omhoog en past de overheid de regels voor pensioenfondsen en pensioenopbouw aan.

Was het tot een tijdje terug vanzelfsprekend dat je later pensioen zou krijgen, iets om niet over na te hoeven denken, nu lijkt het soms wel of de bodem van de pensioenpotten in zicht is.

Is dat echt wel zo? Hoe ziet ons pensioen er in de toekomst uit? Hoe zit het met de solidariteit tussen de generaties en is het wel wenselijk om zelf te kunnen kiezen wat voor soort pensioen je wilt?

Erik Lutjens geeft inzicht en schetst oplossingen en mogelijke alternatieven. En zoals je bij ons Kenniscafé gewend bent, is er ook ruimte voor je vragen.

Erik Lutjens is hoogleraar Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en leidt het Expertisecentrum Pensioenrecht van de VU, onderdeel van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Het Expertisecentrum bundelt uitgebreide kennis en jarenlange ervaring ten aanzien van pensioen.

Info
Dinsdag 11 april | 20:00 – 22:00 uur | € 5,- / € 7,50 (niet-leden)
de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 in Haarlem
Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Advertentie