EK Zandsculpturen vervroegd: breder publiek & nieuwe samenwerkingen

0

Van 12 tot 18 juni veranderen internationale kunstenaars zand in kunst tijdens het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort aan Zee. Daarmee gaat deze zesde editie van het EK Zandsculpturen twee maanden eerder van start dan andere jaren. Dit jaar is het thema Hollandse Meesters, geïnspireerd op Hollandse meesterwerken uit collectie van de Hermitage in Sint Petersburg. Er wordt samengewerkt met de Hermitage Amsterdam, het Rijksmuseum, Escher in het Paleis, het Rembrandthuis, het Amsterdam Museum en het Zandvoorts Museum.

Het EK Zandsculpturen trekt ieder jaar veel bezoekers. Om nog meer mensen te laten profiteren van de sculpturen hebben gemeente Zandvoort en het Zandvoorts Museum ervoor gekozen het evenement vroeger in het seizoen te laten plaatsvinden. In de maanden juni, juli en augustus zijn er veel vakantiegangers en dagjesmensen in Zandvoort te vinden. Ook zij kunnen nu plezier hebben van de sculpturen.

Verspreid door heel Zandvoort verrijzen vanaf 12 juni zandsculpturen van 3 bij 3 meter en maar liefst 3,5 meter hoog. De beste zandkunstenaars van Europa komen de sculpturen hier opbouwen. Verdeeld over het Badhuisplein, het Kerkplein en het Raadhuisplein wordt daarvoor in totaal 200.000 kilo speciaal sculptuurzand gestort. Op zondag 18 juni wordt bekend gemaakt welke kunstenaar Europees Kampioen Zandsculpturen 2017 is. De sculpturen zijn te bewonderen tot 1 november.

Naast de zandsculpturen zelf worden er tentoonstellingen georganiseerd met als thema Hollandse Meesters, zowel in het Zandvoorts Museum als in de openbare ruimte. De samenwerking met grote musea zoals het Rijksmuseum bestaat onder andere uit het beschikbaar stellen van beeldmateriaal. In het Amsterdam Museum is bovendien tegelijkertijd met het EK Zandsculpturen een expositie van de Hollandse Meesters te bewonderen.

Voor Zandvoortse ondernemers is het EK Zandsculpturen een goede aanleiding om cultuurtoerisme te promoten. Zo zullen er grote panelen worden geplaatst in winkeletalages met afbeeldingen van de sculpturen en worden er speciale verblijfsarrangementen aangeboden.