Op ontdekkingstocht in de bunkers van IJmuiden en Wijk aan Zee

2

Tijdens de Bunkerdag gaan bunkers langs de hele Nederlandse kust voor één dag open. Op zaterdag 10 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek.

De betonnen kolossen maken onderdeel uit van ons landschap, maar zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Wijk aan Zee en IJmuiden herinneren nog tientallen bunkers aan het oorlogsverleden. Je bezoekt er onder meer de indrukwekkende Schnellbootbunker. Het enorme bouwwerk bezat veertien havens waarin Schnellbooten afgemeerd konden worden. In de zeldzame radarbunker zijn de antennekabels nog aanwezig.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. IJmuiden werd als belangrijke havenplaats gemarkeerd door de Duitse bezetter en uitgebouwd tot een zogenaamde Festung. Ook Wijk aan Zee maakte onderdeel uit van deze Festung. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Zo werd in november 1942 besloten tot volledige evacuatie van de inwoners van Wijk aan Zee en werden grote delen van IJmuiden ontruimd.

Bunkerdag in IJmuiden en Wijk aan Zee
Binnen de voormalige Festung IJmuiden zijn er tijdens de Bunkerdag nog veel bunkers te bezoeken. Hoogtepunt in IJmuiden is de enorme Schnellbootbunker. Het indrukwekkende bouwwerk bezat veertien overdekte havens waarin Schnellbooten afgemeerd werden, droogdokken, reparatiewerkplaatsen en een kazerne voor maar liefst 1000 soldaten.

Vrijwilligers van het Bunker Museum IJmuiden vertellen er over de geschiedenis en de sporen uit het verleden die nog altijd zichtbaar zijn. Naast de Schnellbootbunker is de bijbehorende Torpedo-opslagbunker te bezoeken en is in het bunkermuseum een Duitse onderzeeër te zien.

In Wijk aan Zee zijn maar liefst 13 bunkers van binnen te ontdekken. Boven op het duin vind je onder meer de Mammut radarbunker, waar de antennekabels nog aanwezig zijn. De Küver, een personeelsonderkomen, is in oude staat ingericht en heeft nog goed bewaarde muurschilderingen. De vrijwilligers van Rondje Wijk aan Zee hebben op de Dorpsweide hun uitvalsbasis. Hier worden films vertoond en rijden de historische voertuigen van Keep Them Rolling de bezoeker heen en weer naar het Bolwerk.

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historische beelden brengen de bezoeker terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets geven toegang tot alle bunkers en zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

2 REACTIES

Comments are closed.