Hoezo, Haarlem en slavernij?

0

Eerste Keti Koti Dialoog Tafel in Haarlem

Op donderdag 8 juni 2017 vindt bij het Noord-Hollands Archief de eerste Keti Koti Dialoog Tafel in Haarlem plaats. Het thema ‘Wat heeft het slavernijverleden met ons gedaan en hoe gaan we hier mee om?’ is de basis van deze gestructureerde dialoog. Voorafgaand wordt de app ‘Hoezo, Haarlem en slavernij?’ gepresenteerd.

De Keti Koti Dialoog Tafel is een nieuwe traditie om samen stil te kunnen staan bij de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Mercedes Zandwijken is initiatiefnemer van deze tafel. Ze liet zich daarbij inspireren door de Joodse seider, waarbij jaarlijks in familiekring de bevrijding van Joden uit de slavernij in Egypte wordt herdacht.

Bij de Keti Koti Tafel gebruiken we samen een maaltijd die herinnert aan het slavernijverleden waarbij passende rituelen worden uitgevoerd. Een koor zingt treur- en bevrijdingsliederen en er zijn gedichten te beluisteren van Surinaamse en Antilliaanse Haarlemmers. Speciaal voor deze avond maakt ook de Haarlemse stadsdichteres Willemien Spook een gedicht.

Aan tafel praten we, witte en zwarte Nederlanders en iedereen er tussen in, met elkaar over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. Van huis uit hebben we allemaal opvattingen meegekregen, die van generatie op generatie zijn overgedragen. Tijdens de Tafel wisselen dialoog, liederen, gedichten en drie gerechten elkaar af.

Voorafgaand aan de Keti Koti Dialoog Tafel wordt de app ‘Hoezo, Haarlem en slavernij?’ gepresenteerd. Deze is ontwikkeld door Fenna Ytsma, student geschiedenis, samen met Dineke Stam (IMHP) en Ineke Mok (Cultuursporen). Beiden waren in 2013 verantwoordelijk voor het project ‘Hoezo, Haarlem en slavernij?’. De Haarlemse sporen die zij blootlegden, wekten destijds interesse in het slavernijverleden, ze riepen vragen en pijnlijke herinneringen op. Er was sprake van schaamte, boosheid, ongemak en opluchting: ‘Eindelijk kan ik in mijn eigen stad over dit onderwerp praten.’

Programma
17.00 uur Toelichting app en mogelijkheid de stadsroute te lopen (inloop 16.30 uur)
18.00 uur Start Keti Koti Dialoog Tafel onder leiding van Mercedes Zandwijken
ca. 22.00 uur Einde van de avond

Locatie: Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40, Haarlem
Kosten: Gratis
Aanmelden: Aanmelden is verplicht, kan tot 1 juni 2017 via communicatie@noord-hollandsarchief.nl of 023-5172761.

Meer informatie via www.noord-hollandsarchief.nl of http://ketikotitafel.nl.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)