Yarden maakt de dood bespreekbaar in dierenpark

0

Haarlemse kinderen leren van olifantenverdriet

Uitvaartorganisatie Yarden maakt op maandag 19 juni a.s. ‘de dood’ bespreekbaar voor scholieren uit de bovenbouw van basisschool Ter Cleeff uit Haarlem. Met de hulp van de olifanten in Dierenpark Amersfoort wordt de dood uit de taboesfeer gehaald.

Olifantenexpert Marjo Hoedemaker laat kinderen op een laagdrempelige wijze kennismaken met afscheid nemen, de dood en rouw. Kinderen leren door middel van de excursie dat de dood een onderdeel is van het leven, waar je gewoon over kan en mag praten.

Olifanten rouwen als mensen
Olifantenexpert Marjo Hoedemaker: “Olifanten zijn net als mensen groepsdieren, die in diepe rouw zijn wanneer een soortgenoot overlijdt. Ze raken hun overleden soortgenoot nog een laatste keer aan en gooien er bladeren en zand overheen. Evenals mensen hebben zij rituelen bij het overlijden van een vriend of familielid.” Na een presentatie bij de olifanten en ook bij het bavianenverblijf, wordt er klassikaal nagepraat over het rouwgedrag van dieren. Hierbij wordt samen met de kinderen het rouwgedrag tussen mens en dier vergeleken.

Uit de taboesfeer
Monique Houtzager, relatiemanager bij Yarden: “Kinderen leren van deze excursie dat de dood geen taboe hoeft te zijn. Zij beleven rouw heel erg puur en moeten zich dus thuis én op school veilig genoeg voelen om daarover te kunnen praten. Dit onderwijsproject draagt daar op een zeer positieve manier aan bij. Ik vind het fantastisch dat ik hier samen met Yarden een bijdrage aan kan leveren.

De dood is doodgewoon
Ieder kind krijgt vroeg of laat met de dood te maken. De dood van een huisdier, iemand uit de straat, een opa of oma, of nog dichterbij: een papa, mama, broertje of zusje. De dood kan een enorme impact hebben op het leven van een kind. Het is belangrijk dat kinderen ervaren dat het doodgewoon is om daar thuis, op school en met vriendjes en vriendinnetjes over te praten. Dat bewustzijn is de bagage die de kinderen deze dag meekrijgen. Zo zijn ze alvast wat voorbereid op het verlies dat ze in hun leven gaan ervaren.

Over Yarden
Met bijna 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten en evenementen wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 9 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt. Voor meer informatie: www.yarden.nl.

Advertentie