Dag van de Mantelzorg sluit Week van de Respijt af

0

Voor mantelzorgers uit Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Zandvoort en Haarlemmerliede wordt van 6 tot en met 10 november de Week van de Respijt georganiseerd. De organisatie is in handen van Tandem, Expertisecentrum voor Mantelzorgondersteuning. Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid af en toe vrijaf te nemen en de verzorging aan anderen over te dragen. Tijdens de Week worden voor mantelzorgers in de regio ruim 40 activiteiten georganiseerd. Op 10 november vindt in De Philharmonie in Haarlem ter afsluiting de Dag van de Mantelzorg plaats, met een optreden van zangeres Ruth Jacott.

Voor mantelzorgers die zich om hun naaste(n) bekommeren is het belangrijk om regelmatig even gas terug te kunnen nemen. Een uurtje wandelen, een keer naar de bioscoop, muziek maken, ergens gezellig lunchen, het zijn maar een paar manieren om je te ontspannen en het bieden van mantelzorg vol te houden. Daarbij biedt respijtzorg uitkomst. Dat is een verzamelbegrip voor allerlei voorzieningen die tijdelijk de mantelzorg overnemen en mantelzorgers even respijt bieden.

Tijdens de Week van de Respijt krijgen mantelzorgers de kans om kennis te maken met ruim 40 activiteiten die in het kader van respijtzorg overal in Zuid-Kennemerland worden aangeboden door 22 verschillende organisaties. Op het programma staan onder meer een kookworkshop, een themabijeenkomst over ‘De kracht van herinneringen’, een rondleiding door een logeerhuis, een wandeling met daarna een lunch, samen schilderen of bloemschikken, een kennismaking met theatergroep Vonk, tafeltennissen en een bijeenkomst over de ervaringen van een jonge mantelzorger. Het volledige programma van de Week van de Respijt is te vinden op www.tandemmantelzorg.nl.

De week wordt op vrijdag 10 november afgesloten met de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Vanaf 14.15 uur zijn mantelzorgers uit Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Zandvoort en Haarlemmerliede welkom in De Philharmonie te Haarlem. Daar krijgen zij van ‘hun’ gemeente een gratis bedankmiddag aangeboden. Om 14.45 uur begint het programma in de Grote Zaal waar – na een kort welkom door de Haarlemse wethouder Jur Botter – zangeres Ruth Jacott optreedt. Zij toert op dit moment door het land met haar show RUTH. Voor wie dat leuk vindt, is er na afloop gelegenheid tot een meet & greet met Ruth Jacott in de foyer van de Philharmonie.

Aansluitend op het zaalprogramma is er in de foyer ook de mogelijkheid om tijdens de borrel (inclusief hapjes) onderling ervaringen te delen. Er staan diverse informatietafels waar mantelzorgers terecht kunnen met vragen of gewoon voor een praatje. Zo zijn onder meer Tandem, Platform Belangenbehartiging Mantelzorg en de betrokken gemeenten van de partij. Verder kunnen bezoekers voor een ontspannende stoelmassage terecht bij vijf masseurs. Ook zijn een schoonheidsspecialiste en manicure aanwezig.

Voor informatie over de Dag van de Mantelzorg, toegang tot de bijeenkomst in de Philharmonie of informatie over Tandem kan op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur worden gebeld met 023-8910610. Mailen kan ook: info@tandemmantelzorg.nl.